България ще има 7 участници на Световното първенство по вдигане на тежести, което ще се проведе в Патая (Тайланд). Надпреварата започва следващата сряда, 18 септември и много важна при определяне на ранглистите, чрез които ще бъдат излъчени участниците на Олимпийскит игри в Токио догодина.

Министър Кралев награди медалистите от Европейското първенство по вдигане на тежести

Министър Кралев награди медалистите от Европейското първенство по вдигане на тежести

Българските състезатели спечелиха 3 отличия в двубоя

Ето избраниците на старши-треньора Иван Иванов,

Дами:

Кат. до 45 кг Даниела Пандова (Сливен, треньор Севдалин Минчев)

Кат. до 55 кг Мая Иванова (Хасково, Живко Архондев)

Мъже:

Кат. до 67 Стилян Гроздев (Русе, Кръстина и Радослав Атанасови)

Кат. до 73 кг Божидар Андреев (Сливен, Пламен Братойчев)

Кат. до 81 кг Юндер Бейтула (Добрич, Тодор Кирчев)

Кат. до 109 кг Георги Шиков (Варна, Никола Колев)

Кат. до 109 кг Васил Господинов (Асеновград, Лъчезар Кишкилов)

В последния момент отпадна заради контузия щангист №1 на България за 2018 година Ангел Русев. Все още с по-малки тежести тренира Стилян Гроздев, който има леки болки в дясната китка.

"Подготовката премина по план, очакваме да отшуми травмата при Гроздев. Той е много стриктен в тренировките и вярвам, че ще навакса до началото на световното. С две изключения в състава за световното в Тайланд сега са най-добрите в момента в България, почти всички са медалисти поне от европейски първенства. Съжалявам за Ангел Русев, който отпадна в последния момент, но решихме да не рискуваме. Той има една постоянна болка в китката, получена след удар в лакътя преди седмица.

Вчера направихме нова рентгенова снимка и преценихме, че е по-добре да се възстанови напълно, за да може да участва на европейското до 20 и 23-годишни след месец в Букурещ. Младежкият олимпийски вицешампион от Буенос Айрес 2018 Христо Христов също е в такава възраст, която предполага, че по-реалните му шансове за успех са на въпросния еврошампионат в румънската столица.

За жалост опитният Иван Марков не можа да се възстанови от тежките контузии и операции, които го сполетяха в последните години. Искам специално да благодаря на треньорите по центровете, защото те продължават да вършат апостолска дейност в едни изключително трудни условия. Не обичам да давам прогнози, но смятам, че имаме своите шансове, най-важното е всеки от нашите да даде максимума си точно в деня на своята категория в Тайланд", сподели след определянето на състава старши-треньорът Иван Иванов, който е олимпийски шампион от Барселона 1992.