Най-добрият алпинист веган Атанас Скатов, вече има изкачени 9 осемхилядника.

В 4 часа и 9 минути българско време той покори на 13-тия по височина връх в света - Гашербрум 2, който се извисява на 8,035 метра над морското равнище. Той е третият по височина от масива Гашебрум на границата между Пакистан и Китай.

Сезонът е много силиен за Скатов. На 15 май той изкачи третият по височина в света връх Канчендзьонга - 8,586 метра.

Преди шест дни Атанас стъпи на връх Гашербрум 1 (8080 метра) и само след 2 дни почивка на базов лагер, който е на 5,050 метра височина потегли към Гашербрум 2.

Скатов е првият българин, изкачил върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон и то за само за 6 дни.

В групата на участвалите в изкачването са още представители от Италия, Полша, Китай и Непал. В момента те се придвижват към лагер 3 на 7300 метра.

"През цялото време духаше вятър , но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки и направихме много хубави снимки. Продължаваме надолу като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина", сподели Скатов по сателитния си телефон веднага след като изкачи върха.

Атанас Скатов ще се опита да изкачи Гашербрум I и II

Атанас Скатов ще се опита да изкачи Гашербрум I и II

В превод от санскрит името Гашербрум означава " Красивата планина"

Преодоляването на Гашербрум 2 е част от проекта за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход. Атанас Скатов започна този продължителен подвиг през 2015 година.

За 5 години оттогава това е деветият му успешен връх, който той добави към вече изкачените - връх Манаслу (2015), връх Аннапурна, връх Макалу (2016), връх Лхотце и връх Еверест (2017), връх Чо Ойо (2018) и връх Канчендзьонга и Гашербрум 1 (2019).

До завършването на проекта остава да се изкачат още върховете Нанга Парбат, връх Броуд Пик, връх Шиша Пангма, връх К2 и връх Дхаулагири.анас Скатов покори