Aтанас Скатов се завърна в България преди няколко дни. За около два месеца алпинистът-веган изкачи три осемхилядника - Канчендзьонга (8586 метра), Гешербрум I (8080 метра) и Гешербрум II (8035 метра). Така той вече е стъпил на общо девет от върховете с височина над 8000 метра над морското равнище и му остават още пет, за да изпълни мечтата си за "Хималайската корона".

Атанас Скатов с осми осемхилядник!

Атанас Скатов с осми осемхилядник!

Алпинистът се изкачи на вр.Гашербрум 1 ( 8080м) в ранните часове на 12.07

Скатов наесен ще се отрави към на ново изпитание за тялото и ума - връх Даулагири (8172 метра) в Непал, който е седми по височина на планетата.

"Така го реших на връщане от Пакистан, иначе за тази година планът е изпълнен. Трябваше да си дойда на 12 август, но понеже това стана две седмици по-рано, имам време да си почина и да се подготвя за есенния сезон", сподели пред БГНЕС Атанас Скатов.

"Когато си на експедиция, не знаеш дори след 5 минути какво ще се случи. Възможно е да възникнат всякакви ситуации и трябва да се взимат бързи и правилни решения", сподели той, а за пример даде дългите и изтощителни трекинги до базовия лагер, процеса на аклиматизация, разредения кислород във високата планина, както и ниските температури във височинните лагери през нощта.

Когато пристигнеш на базовия лагер на някой връх, ти си пълен с енергия. Всеки ден аклиматизацията ти расте, но силата ти намалява. Когато тръгнеш към върха, вече нямаш толкова много енергия, защото от 5000 м нагоре организмът не се възстановява. За това е много трудно.

Човешкото тяло не е GSM, на дисплея на който да видим колко процента му е батерията. Това трябва да го чувстваш и преценяваш с опит. Да усещаш колко сили имаш за върха, както и ще можеш ли след това да слезеш от там.

Населението нараства. В момента хората се хранят обилно с месо и животинска храна, но това ще бъде невъзможно след 50 години, например. Повече от 60% от селскостопанските площи се използват за изхранване на животните. Ние храним животните, а после ние се храним с тях. По този начин се изпомпват страшно много ресурси.

Хората да станат по-добри, по-човечни и да си помагат един на друг. В България сме перфектен пример за разединение. Когато се обединим и всеки даде от себе си, тогава нещата ще се променят", призова Атанас Скатов.