На 12 май 2021 година една организация с внушителна история и традиции, ощастливила хиляди българи, ще запали своите нови 64 свещички върху празничната торта.

Българският спортен тотализатор навършва 64 години и ще отпразнува своя пореден рожден ден, опирайки се на дългогодишния си опит и гледайки смело напред към бъдещите предизвикателства.

Повече от 6 десетилетия, няколко поколения българи участват активно в най-обичаните игри, популяризирани от институцията, създадена с цел да "осигурява средства за областта на физическата култура, спорта и туризма, за повишаване на спортното майсторство на българските спортисти и за физкултурното и туристическо строителство". С две думи - родена изключително и само за да помага на спорта! Именно това е записано в решението на Софийски градски съд от септември 1957 г., с което дружеството започва на практика да съществува самостоятелно.

Рождената дата на Тотализатора е през пролетта - на 12 май, когато е проведен и първият тираж на Спорт Тото 1. В него са включени само 14 мача - 12 редовни и 2 резервни. Интересен факт е, че тогава е задължително да се играе с минимум две колонки - ако трябва да бъдем съвсем точни в този интересен урок по история. И още нещо любопитно. Веднага след българските срещи е добавен и един международен мач между Югославия и Италия, който завършва с паметното 6:1 за отбора от нашия регион.

Не чакайте Гергьовден, за да бъдете победител в игрите на Спорт Тото

Не чакайте Гергьовден, за да бъдете победител в игрите на Спорт Тото

Празничните дни през месец май са нанизани подобно бисери на огърлица

Тотото се появява у нас като проект и субект още през януари на същата тази 1957-ма година, когато с постановление №18 на Министерски съвет, БСТ е създаден като юридическо лице с цел "да се събират средства за строителството на спортни съоръжения и подпомагане на спорта". Тотото е точка №27 от предложенията, приети на същия 31 януари.

Първият председател е Любен Кралев, а след него още девет личности са били начело на институцията, като някои са изпълнявали тези функции по два пъти. В момента изпълнителен директор е Любомир Петров, десетият ръководител на Българския спортен тотализатор.

От създаването си, досега този достолепен 64-годишен български доайен има една мисия - да помага на спорта, спортистите и спортните организации. И ако скромното му начало е започнало с фиша от 12 май, 14-те мача, постановлението и септемврийското съдебно решение, то днес БСТ може да се похвали с многогодишна история и сериозна мрежа от над 1500 места, където можете да пуснете фиша за някоя от игрите му. Винаги има шанс да спечелите и вие, но най-важното е, че винаги печелят и любимите ни български спортове!