Депутатите приеха на второ четене Закона за спорта.
„Крайно време беше държавата да отдаде дължимото на своите олимпийски шампиони", коментира в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната спортна комисия Огнян Стоичков.

Тези, които печелят златен, сребърен и бронзов медал - съответно 3 минимални заплати, 90% от 3 минимални работни заплати - за сребро и за бронз - 80% от 3 минимални работни заплати, подчерта атакистът.
Тези премии ще се получават след прекратяване на активна спортна дейност.

Приети бяха и предложенията на Сточков за премии и за треньорите на олимпийците. Те ще получават по една минимална заплата.

Статистиката показва, че имаме около 226 шампиона, медалисти от олимпийските игри, една част от тях - по-голямата ще получат премии в размер на 1000 -1400 лева, съвсем малка част - тези с повече медали ще получат пожизнена месечна премия в размер на 4000 лева, поясни още Огнян Стоичков.

С голямото олимпийско семейство вече ще се включват и глухите спортисти. Тези от тях, които донесат медали, също ще имат право на пожизнено възнаграждение. Премиите ще се плащат от Българския спортен тотализатор.

Стана ясно, че идеята на депутат от ГЕРБ към тези наши олимпийци да бъде добавен й футболният отбор на Бълагрия, станал 4-ти на Световното в САЩ през 1994 г., е била отхвърлена още по време на обсъждането в Комисията.