Президентът на Славия Венцеслав Стефанов говори пред ТОПСПОРТ по редица теми, свързани с българския футбол. Босът на "белите" коментира представянето на българския национален отбор срещу Черна Гора и Унгария, както и предстоящите мачове на най-стария столичен тим.

Здравейте, г-н Стефанов! Коментарът Ви за загубата на България от Унгария?

- Аз съм много разочарован от представянето на тима и в двата мача.

Сбърка ли селекционерът Младен Кръстаич с избора си на стартов състав в двете срещи на националите?

- Радостно е, че се дава път на млади футболисти, но проблемът е другаде. В отборите изобщо не се дава шанс на младите играчи и така те не се развиват. За мен в предишния мач Петко Христов беше най-добрият, един от малкото, които дадоха всичко от себе си.

Снимка 611397

Източник: startphoto.bg

Оптимист ли сте за бъдещето на националния отбор?

- Това е единственият начин, да се налагат млади. Въпросът е в българския футбол също да се налагат. Не може във водещите отбори да има по един, по двама българи в състава и да искаме нещо да се случи. Просто е невъзможно! Мисля, че Доминик Янков също би се вписал добре в националния отбор.

Смятате ли, че Кирил Десподов заслужава да е капитан на "лъвовете"?

- Не! Вальо Антов например се бореше, колкото му позволяваха възможностите. Има много други футболисти, които биха могли да носят капитанската лента.

Снимка 611729

Източник: startphoto.bg

Предстоят важни двубои на Славия срещу Локомотив (София) за Купата и срещу ЦСКА за първенство. Какво очаквате от тях?

- Дано съдийството да не е като в предишния мач с Локомотив. Да отменят гол за Славия, да не дадат дузпа за Славия. Това е фатално. Особено в такъв двубой за Купата. Притеснявам се най-вече от съдийството и от това, че този човек, който отговаря за българското съдийство, ги върна в каменната ера.

Аз не знам необходим ли е главен съдия, след като всичко се решава от ВАР? Ако се решава от ВАР, когато се ощетява един отбор, по-добре да няма главен рефер. Много са нещата, към които имам негативно отношение, но не мисля, че ще се подобри нещо. На този човек изобщо не му дреме за българското съдийство. Той си е тук, взима си парите, живее си в Унгария, а какво става с нашите арбитри, е оставил някакъв негов помощник и той решава какво ще се случва.

Още проблеми за Славия

Още проблеми за Славия

Тасев се контузи

Какво трябва да се промени, за да се подобри съдийството?

- Един мач свири съдията Станислав Тодоров, който не се съобразяваше с ВАР. Той беше навсякъде, където имаше спорни положения и ги решаваше с авторитет. Не може някой да ти се обади, ти да си вържеш решението. Например с дузпата за Славия срещу Локомотив, аз чух записа и това, което е дадено от ВАР. Двамата с Георги Кабаков не се съобразяват с ВАР, когато са сигурни в отсъжданията си. Ако ти не си сигурен, защо си съдия?

По-добре стой четвърти или някакъв наблюдател. Защо си измиваш ръцете с другите? Този ВАР опошляви футболните мачове. Прекъсват се по няколко минути, взимат се обратни решения. Ако единият отбор е в подем, те го прекъсват. На мача на Славия с Локомотив, той вижда, че феновете хвърлят димка срещу тяхната камера, стояхме десет минути без да се играе, те не искат да загасят димката. Такива неща определено са грозни!

Виктор Кашай изуми: Съдиите в България допускат малко грешки, ние сме много критични към тях

Виктор Кашай изуми: Съдиите в България допускат малко грешки, ние сме много критични към тях

"Естествено, че няма да излезе в мрежите как ние действаме"

Ползва ли се Златомир Загорчич с подкрепата Ви, въпреки неубедителните резултати напоследък?

- Ползва се с цялата ми подкрепа. 

Как ще коментирате събитията в Левски, където от известно време в клуба има напрежение?

- Левски си има президент, има си хора. За мен нещото, което приятно ме изненада, е това, че публиката поддържа отбора и ако не са те, Левски отдавна да е в четвърта лига, където би трябвало да бъде заради огромните си задължения. Но друг е въпросът как се решават тези неща.

Има ли постъпили оферти към вратаря Светослав Вуцов, тъй като към него има сериозен интерес? 

- Интерес има, но няма нищо конкретно.

Бивш клуб на Ники Михайлов иска да привлече Светослав Вуцов

Бивш клуб на Ники Михайлов иска да привлече Светослав Вуцов

Нидерландският Твенте може отново да купи български вратар след 13-годишно прекъсване