Димитър Васев е новият треньор на Септември, а специалистът се завърна в занаята, след като за последно води родния му Локомотив (София). Васев е бил начело на "железничарите" три пъти, като и в трите случая класира отбора за евротурнирите, но при последния клубът бе пратен при аматьорите, тъй като не получи лиценз. Вижте какво заяви Димитър Васев специално за читателите на ТОПСПОРТ.

Господин Васев, завръщате се в елита на българския футбол. Кажете обаче защо треньор, който три пъти поред класира отбор в евротурнирите , и то в тежки финансови условия, почти две години е без работа?

- Две ли са? Вече забравих кога за последно бях начело на Локомотив (София), стори ми се, че доста време мина оттогава (смее се). Защо ли? В България сме все пак, тук назначенията във футбола, а и вероятно не само, стават по различен начин. Не винаги опира до качества и възможности.

Това ли е причината да отсъствате толкова дълго време?

- В интерес на истината нещата са 50/50. По време на периода, в който бях без работа, не е като да липсваха предложения към мен. В повечето случаи обаче аз не се съгласявах, а в един бях съгласен с условията, но назначиха друг човек, по друга линия.

Защо не се съгласявахте?

- Защото не стигахме до консенсус с ръководителите на клубовете. У нас голяма част от шефовете разсъждават като фенове. Мислят си "ще вземем този, ще вземем онзи, ще разчитаме на юноши и ще станат нещата". Нямат реална представа. Затова и отказвам такива предложения - където знам, че няма да успея да свърша работа. И обикновено излизам прав. Казах го това на двата клуба, които изпаднаха, когато ме канеха за треньор. Да, за Нефтохимик и Локомотив (ГО) става дума. Единствено с Берое имахме сходни виждания за развитието на клуба, но там назначенията се правят по определен начин и предпочетоха друг треньор.

Сега заставате начело на Септември и изглежда, че ще работите в нормални условия, предвид амбициите на Румен Чандъров. Така ли е?

- Май така излиза, защото това е човек, който знае какво иска, какво търси и какво може да очаква. Гледа на футбола като на бизнес, а не като на фенщина. Няма да се отклони от пътя, който следва заради една загуба или победа, затова и приех офертата.

Какво ще се иска от вас и отбора - оставане в елита, място в шестицата или нещо повече?

- На първо време целта пред Септември е да спечели достатъчно точки, за да може да е спокоен за мястото си. Ние знаем какво трябва да променим, но друг е въпросът дали ще имаме време да го направим. Няма да стигне за начало, затова в хода на мачовете трябва да свършим някои неща. Поради тази причина търсим по-опитни играчи, с достатъчно мачове в професионалния футбол, за да може младите ни футболисти да са по-уверени и сигурни във възможностите си. Има разлика между това да играеш в "А" и "Б" група. Момчетата имат качества, но е нужно в отбора да има и футболисти с опит, които да ги дърпат в трудните моменти, защото такива без съмнение ще има.

Официално: Димитър Васев е новият треньор на Септември
Обновена

Официално: Димитър Васев е новият треньор на Септември

Щабът му ще бъде ясен до няколко дни

Ще продължите ли да залагате на атакуващия футбол, така както го правехте в Локомотив (София)?

- Иска ми се, но ще е трудно. Ние сме новаци, както казах ще ни трябват точки. Да, обичам атрактивния и атакуващия футбол, но резултати могат да се постигат и с по-дефанзивна игра. Приоритет за нас е да взимаме нещо от всеки мач, а в хода на сезона, и спрямо това как се развиват нещата, ще видим дали може да искаме нещо повече.

Смятате ли да вземете пример от Дунав, който направи запомнящо се представяне през миналия сезон?

- Те наистина могат да бъдат за пример, но не смятам, че в близко бъдеще, който и да е отбор ще повтори тяхното представяне. Те са заедно още от "В" група, изградили са необходимите връзки, стиковки, а и откровено казано, едва ли хората в клуба са си представяли, че ще постигнат резултатите, които направиха. Те тръгнаха силно, а и в началото останалите вероятно са ги подценили, което също е немаловажен фактор. После набраха инерция и им се получиха нещата.

Какво ви направи впечатление в българския футбол, докато бяхте извън него?

- Доминацията на Лудогорец накара доста от клубовете да заложат на български футболисти, които по една или друга причина, бяха в периферията, макар че доста от тях имат качества. Лудогорец е пред останалите, защото там нямат проблем с парите. Могат да извадят без проблем определена сума, за да вземат качествен чужденец, който да даде класа на отбора. В останалите клубове легионерите не се отличават особено от българите, да не кажа дори, че няма разлика. Особено в Левски. Не искам да ги критикувам, защото не ми е работа, но за мен там има нещо много сбъркано. Нормално е, ако привлечеш четирима футболисти, един от тях да не успее да се аклиматизира, да не се впише, но когато всичките ти са на спорно ниво, а взимат добри пари, това вече говори за проблем.

От какво естество?

- Моето обяснение е, че в Левски явно предпочитат да вземат по-евтиния футболист, защото имат някакви рамки. Ако са им предложили трима - един е над останалите, но е малко по-скъп, и затова те се спират на най-евтиния вариант. Важно е и как се гледат тези играчи и кой ги гледа. За мен правилното е двама, трима човека да ходят да ги наблюдават, да съставят доклади за техните качества и на база на това да се преценява дали биха свършили работа, или не. Поне така мисля аз.

Да поговорим за вашия любим Локомотив (София). Завършихте на трето място, класирахте се за Европа, но клубът бе пратен в аматьорските групи. Защо се стигна дотам?

- Да ви кажа честно, колкото повече се връщам назад, толкова повече ме хваща яд, защото направихме страхотен сезон. Този отбор положи невероятни усилия, за да заслужи мястото си. Бяхме съставили добър колектив, който беше подценяван в началото, но с течение на време всички се съобразяваха с нас. Елтон например отиде в Литекс, после в Китай за сериозни пари, Ламжед Шехуди, който беше със скромни финансови претенции при нас, също го взеха за сериозни пари в чужбина... Не знам, още нямам обяснение какво се случи, но е факт, че Локомотив бе затрит от чутовна глупост. Някъде горе по канцелариите. Не знам какво се е случвало на високо ниво, но клубът бе пратен при аматьорите заради сума, която въобще не беше сериозна, но не беше платена.

Румен Чандъров стяга звездна селекция в Септември, взима титуляри на Левски и Черно море!

Румен Чандъров стяга звездна селекция в Септември, взима титуляри на Левски и Черно море!

Мишо Венков е пред договор със столичани