Цветана Пиронкова започна по брилянтен начин участието си в тазгодишното издание на "Ролан Гарос". Участващата с "уайлд кард" българка отстрани по категоричен начин №95 в света Андреа Петкович с 6:3, 6:3. Триумфът бе постигнат точно за час и четиринадесет минути.

Снимка 498161

Източник: EPA/БГНЕС

Двубоят се забави с повече от два часа заради проливния дъжд в Париж, който затрудни максимално битката на корт №4. Втората ни ракета обаче демонстрира балансиран тенис, пренасяйки сензационното си представяне от US Open и на клея във френската столица.

Първата част бе белязана от множеството непредизвикани грешки на Петкович. Германката беше неубедителна и на сервис. Пиронкова пък я респектира достатъчно с играта си от бекхенд и посрещането, което в крайна сметка донесе успеха в сета с 6:3.

Снимка 498162

Източник: EPA/БГНЕС

Вторият такъв се разви по идентичен начин. Пиронкова методично изграждаше своята преднина, а дори и в моментите си на колебание, опонентката ѝ трудно се възползваше заради слабата си защита и разочароващ брой непредизвикани грешки. Това бе златната възможност за Цвети, която благодарение на своето самочувствие, спечели финалната част с 6:3.

Чисто статистически, за целия мач Пиронкова направи един ас и не допусна нито една двойна грешка. Впечатли и със спечелените 62% от точките си на втори сервис. Реализира и 23 уинъра срещу 12 за нейната съперничка.

Снимка 498165

Източник: EPA/БГНЕС

В следващия кръг, за който вече си заработи и още 84 000 евро, на Пиронкова предстои голямо изпитание. Най-вероятно пловдивчанката ще срещне Серина Уилямс, изправящата с по-късно днес на корт "Филип Шатрие", срещу друга американка - Кристи Ан.

Цветана Пиронкова - Андреа Петкович 6:3, 6:3 (Развой на срещата)
на живо

Цветана Пиронкова - Андреа Петкович 6:3, 6:3 (Развой на срещата)

Пловдивчанката вече очаква съперничката си за втория кръг на турнира