Сблъсъкът между Реал (Мадрид) и Борусия (Дортмунд) в Шампионската лига през 1998 година остава като незабравим, запомнен в цяла Германия, а не само в региона на Северен Рейн Вестфалия, където е разположен град Дортмунд, заради "Падналата врата".

Самата врата падна на Деня на лъжата - 1 април 1998 г, ден, който по-късно тогавашният президент на Борусия Герд Нибаум ще определи като "шега".

Снимка 473842

Източник: Twitter

Първият мач между шампионът Борусия (Дортмунд) и Реал беше на "Бернабеу", но докато играчите позират за официалните снимки, настъпва смут зад вратата на южната трибуна.

"Ултрас Сур" направиха едно от своите безобразия. Част от техните редици се изкачиха по периметровата ограда, за да се приближат до действието и започнаха да клатят оградата, когато внезапно тя подаде под тежестта им и се срути навътре.

Това предизвика непредвидено обстоятелство. Вратата пред оградата беше завързана за нея за опора. Тя се счупи и също падна.

Капитанът на Борусия Щефан Ройтер и колегата му в Реал Мануел Санчис прибраха отборите си обратно в съблекалните, докато работниците на стадион "Бернабеу" започнаха опити да изправят вратата и да я върнат на място.

Снимка 473840

Източник: Twitter

Бързо стана очевидно, че ще има забавяне. Коментаторите на немската телевизия RTL Марсел Райф и Гюнтер Яух нямаха избор освен да импровизират, правейки комедийно дуо. По-късно двамата щяха да спечелят телевизионна награда за отразяването на абсурдната ситуация, успявайки някак да забавляват сънародниците си. Германия беше в шевове.

Цялата работа скоро стана нелепа. Работниците на терена не знаеха какво правят.

Когато един служител на Реал (Мадрид) постави сонда в дупката, където трябваше да е гредата и от нея на повърхността излезе вода, немските коментатори заявиха "Изглежда, че те откриха подземие... или това е нефт?".

Всъщност работниците по терена изглеждаха толкова несръчни, че дори да бяха опитали нямаше да могат да оправят вратата. Започна търсенето на резервна, което щеше да се окаже много срамно за клуб с традицията и репутацията на Реал, тъй като се оказа, че на "Бернабеу" няма допълнителна врата.

Последва лудо втурване към тренировъчното игрище на клуба на 2 км разстояние. Веднъж стигнали там служителите не открили охранител, който да ги пусне да влязат. Щом вратите били отключени, те намерили врата, френетично я натоварили на един камион и с полицейски ескорт се върнаха на стадиона.

Снимка 473841

Източник: Twitter

За Борусия (Дортмунд) във всичко това нямаше нищо забавно. Мачът започна в 22 ч испанско време, цели 75 минути след предвиденото му начало. Ако игровият им план вече не беше усложнен достатъчно от липсата на Юрген Колер, Матиас Замер, Йорг Хайнрих и Андреас Мьолер, чакането ги натовари психологически.

Падналата врата не беше прецедент в историята на играта. Времето, което беше нужно на Реал да разреши проблема със сигурност беше.

От Борусия (Дортмунд) направиха и друго откритие. Другата врата не е била със същия размер - напречната греда е била с 3 см по-ниска от донесената от тренировъчното игрище.

По-рано през сезона мач от Купата на УЕФА между Спартак (Москва) и Сион се преигра, защото една от вратите на мача в Москва беше по-ниска от другата.

Въпреки доказателствата от УЕФА не направиха нищо и случаят беше приключен. Реал получи наказание да домакинства два мача далеч от Мадрид и парична глоба. Президентът Лоренцо Санс направи шоу, показвайки се строг срещу "Ултра Сур", като им отне една от привилегиите - стая за склад на знамената и транспарантите на "Бернабеу". И това беше.

Бившият президент на Реал Лоренсо Санс стана жертва на коронавируса

Бившият президент на Реал Лоренсо Санс стана жертва на коронавируса

Той беше хоспитализиран на 17 март, но състоянието му се е влошило днес