Въпреки че през първите 9 месеца на годината сделките с имоти във втория по големина пазар в страната Пловдив са намалели с 4%, цените на жилищата в града растат значително. Това показват данните на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, предоставени днес на медиите.

По-осезаемото нарастване на цените започна от края на 2016 г., като към 3-тото тримесечие на 2017 г. достига 11% на годишна база по данни на брокерите. Средната офертна цена на жилищата в Пловдив е 650 евро/кв.м. за този период, като сделки се сключват дори на по-високи от средните цени - около 700 евро/кв.м., сочат още данните на компанията.

Според агенцията към момента търсенето изпреварва предлагането и макар че на пазара излизат много нови сгради ново строителство, купувачите са все още предпазливи при покупките "на зелено". Това предлагане се очаква да се усети на пазара след средата на 2018 г., когато строителството на новите сгради ще напредне.

Големият имотен бум пак се отлага

Големият имотен бум пак се отлага

Ръстът на сделките е скромен и продължава да изостава от ръста на цените

Според Цветелина Паскова, старши брокер на компанията в Пловдив, предпочитаните райони за покупка са центърът, Кършияка, районът около Гребната база. "Търсят се имоти както за основно жилище, така и за инвестиция, като има и чуждестранен интерес към инвестиция поради силния наемен пазар", посочва Паскова.

"Цените на имотите в Плодив са с около 40% по-ниски от тези в София, а наемите, които могат да бъдат постигнати, са сходни с тези в столицата. Това прави доходността от отдаване под наем в Пловдив по-висока от тази в София и съответно, жилищният пазар във втория по големина град в България е изключително атрактивен за инвеститори от страната и чужбина", допълва Паскова.

Брокери: Жилищните имоти в Пловдив поскъпват с 15%

Брокери: Жилищните имоти в Пловдив поскъпват с 15%

Един квартал ръстът на цените е особено голям

От Bulgarian Properties коментират разминаванията между данните за реалните сделки на Агенцията по вписванията и статистиката на компаниите за недвижими имоти с това, че голяма част от покупко-продажбите стават на зелено.