Петър Занев е едно от последните нови попълнения на Пирин. Той е поредният футболист с огромен опит и богата визитка, който се завръща в родния си клуб. Бившият капитан на ЦСКА се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт" относно предстоящия сезон и неговите очаквания. Ето какво каза Занев.

Пепи, новият сезон наближава - готов ли е Пирин за предизвикателството, което го очаква в елита?

- Предвид петте седмици подготовка, които проведохме, всички очакваме с нетърпение да стартираме в шампионата. Знаете, че за всеки футболист голямата тръпка, емоция и адреналин идват от официалните мачове. Всички сме готови, а колко точно, ще покажат мачовете. Предстои ни тежък двубой на старта. Гостуваме в Пловдив на Ботев. Те все още са малко непознат съперник, но очакваме да тръгнем с добра игра и положителен резултат. С оглед опита, който имаме повечето футболисти в Пирин, силно се надявам да оправдаем очакванията, както на ръководството, на феновете, на треньорите, така и нашите собствени. Ние не сме любители и ще дадем максимума, за да печелим във всеки мач.

След Ботев идват мачове с Берое, Локо Пд и ФК ЦСКА 1948 Сф... Ти си футболист с огромен стаж в елита, какъв старт очакваш?

- От личен опит знам, че когато си фаворит, това натежава на отбора. Всеки един мач трябва да го изиграваме като финал. Не бива да забравяме, че сме новаци в групата, въпреки че повечето футболисти в Пирин сме с огромен опит. Амбицирани сме да покажем добри игри и да търсим победата. Да, няма да се получава във всеки мач, но важното е да излизаме с високо вдигнати глави и да сме отстоявали честта на отбора.

Каква е програма минимум за Пирин?

- Ще опитаме да играем офанзивен и добър футбол. Времето ще покаже какво ще стане. План максимум е да побеждаваме във всеки един двубой. За минимум не мислим, но мога да кажа само едно - Пирин няма да е асансьор между А и Б група.

Кои са най-силните страни на Пирин?

- Добрият колектив със сигурност е най-силната ни страна. За мен това е и най-важното за един отбор - климатът вътре в съблекалнята. При нас всичко е прекрасно и се надявам така да продължава, защото обстановката много зависи от резултатите.

Гръбнакът на Пирин е изграден от така наречените старци разбойници. Има много класа, но ще стигнат ли батериите?

- Имаме група от 22-23 футболисти, което показва, че няма едни и същи да изнасят тежестта на мачовете. Приятно впечатление прави, че треньорът дава равен шанс на футболистите. Ако погледнете статистиката, ще видите, че дори в контролите всички имаме изиграни почти еднакви минути. Разбира се, в течение на сезона на терена ще бъдат най-подготвените и тези, които са в най-добра форма, но важното е, че имаме скамейка, която позволява да издържим на маратона. Преди време в интервю за "Тема Спорт" Бодуров каза, че вашата цел е да помогнете на младите и след време да си ги гледате по телевизията. Има ли млади, които загатват за сериозен потенциал? - Има две-три момчета, които ми правят много добро впечатление и са много близо до това да заиграят редовно в първия отбор. Как ще се развият, си зависи най-вече от тях. Това са Иван Тасев и Ивайло Тодоров, който дебютира на 16-годишна възраст в Ботев Враца. Сега е техният момент. Ние ще поемем отговорност за резултатите, а те трябва да са спокойни и да мислят за футбол и за развитието си.

Доколко почти изцяло българската съблекалня спомага за климата в отбора?

- Когато комуникацията е лесна, е по-добре за климата. Най-хубавото при нас в Пирин е, че сме се събрали футболисти, които се познаваме от дълги години. С част от момчетата сме израснали заедно и това помага. Ние сме на първо място приятели, които са събрани в името на една кауза. Ние дойдохме в Пирин не да си играем, а защото приемаме, че сме длъжници на родния си клуб. В смисъл, че Пирин ни даде шанса да играем на високо ниво и сега сме длъжни да се отблагодарим.

Какво е настроението в града, след като Пирин е съставен сега предимно от играчи, излезли от школата на клуба, или такива, които са свързани с Благоевград?

- Всички са много позитивни. Очакванията са големи. Настроението е приповдигнато и ние сме длъжни да отговорим на очакванията и да радваме хората.

Какви са впечатленията ти от Уорън Фийни?

- Страхотен професионалист. Удоволствие е да се работи с него.

Кои отбори ще са в Топ 6 в крайното класиране на шампионата?

- Според мен ситуацията ще е както миналата година. Няма особени промени в клубовете, които да доведат до генерални размествания на пластовете. Надявам се и ние да се намесим в борбата за Топ 6, но ще видим какво ще покажем на терена. На думи е лесно, но са важни действията.

Кои ще са основните фаворити за титлата?

- ЦСКА и Лудогорец са най-добрите отбори. Битката ще е между тях.

ЦСКА обаче загуби тежко от Лудогорец мача за Суперкупата, как видя мача?

- Резултатът е неочакван за мен, но в крайна сметка това е футболът. На единия отбор му тръгна зле, не се получаваха нещата, а другият правеше, каквото си поиска. Хубавото е, че във футбола винаги има утре. Аз специално съжалявам, защото съм носил червената фланелка, ЦСКА винаги ще има място в сърцето ми, а и оставих много приятели на "Армията". Пожелавам им бързо да се вдигнат и да се преборят както за титлата, така и да изиграят добри мачове в Европа.