През юли миналата година Пирин Благоевград си върна поредния голям футболист, излязъл от местната школа, с амбицията да помогне на тима за така жадуваната промоция за елита. След 14 години зеленият екип отново облече бившият национал Станислав Манолев. Той се оказа ненужен в Лудогорец, с който бе станал шампион, и реши да се върне там, откъдето тръгна за големия футбол - Пирин. За всичко това, спечелената промоция и амбициите на орлетата Манолев отговори на въпросите на "Тема: Спорт". Той сподели и бъдещите си планове за след края на кариерата, която по думите на 35-годишния футболист ще завърши именно в родния Благоевград.

Станиславе, предполагам не си имал никакво съмнение, че Пирин ще се завърне в елита, и то още преди края на сезона?

- Така е. Нито за момент не се съмнявахме, че ще успеем. Беше ясно, че ще влезем. Всичко бе въпрос на време. Напълно заслужено Пирин е там, където му е мястото - в Първа лига.

Гледайки нивото на футбола в елита, готов ли е Пирин още отсега за него, или ще е нужно по-сериозно подсилване през лятото, някаква промяна?

- Когато говорих с треньора Уорън Фийни, той каза, че ще има селекция. Да се надяваме, че ще направим хубав подбор на кадри, за да сме равностойни на тимовете в елита. Да се утвърдим и да сме сред водещите състави. Отборите ще берат ядове срещу нас. Ще е мъка за тях в Благоевград.

Какво е мнението ти за Уорън Фийни? Той често те дава за пример на младите...

- Добър треньор, с който си свършихме работата. Млад наставник, който има още какво да учи. Всички го харесват, целият отбор сме зад него. Държи се много добре с футболистите. Ще е престъпление, ако Фийни си тръгне и не остане да води Пирин в елита.

Как се чувстваш отново в Пирин след 14 години, отборът, от който тръгна за големия футбол?

- Перфектно! Това е моят втори дом. Сега пуснаха и публиката, което ще ни даде още по-голям заряд. Знаете, че в този край сме горещи и обичаме много футбола. Хората ходят по мачове. Пирин е отборът на сърцето ми. Най-радващото е, че след толкова години, прекарани извън града, пак съм си вкъщи.

Станислав Манолев с призив към феновете на Пирин

Станислав Манолев с призив към феновете на Пирин

"Ще бъде чест за нас"

Пирин ли ще е последният пристан в твоята кариера?

- Задължително, Пирин ще е последният ми отбор. Не смятам да играя до 40-50 години (смее се). Аз не гоня никакви рекорди, постижения... Искам само да съм здрав. Да поиграя още малко, да помогна на Пирин с каквото мога. Видя ли, че не става, се отказвам. Хората са казали, насила хубост не става.

Има ли млада смяна в Пирин, която идва отдолу, да замести теб, Бодуров, Александър Дюлгеров, Влади Златинов?

- Има млади момчета, които да се развиват и растат - Александър Бастунов, Димитър Митев, Иван Тасев. Но ще им трябва и време, за да навлязат хубаво в мъжкия футбол. Особено сега, когато сме в елита, ще им е по-тежко на тях, но така се израства и калява.

Мислил ли си вече за след края на кариерата си, към треньорството ли ще се насочиш?

- Да, даже сега имам изпити в ЮЗУ в тази насока. Много искам да съм треньор на деца. Желанието ми е да работя с подрастващите, защото сами виждате какво е положението с идващите отдолу млади играчи. Трябва да се учат повече. Бил съм в Нидерландия, а знаете, че там са едни от най-добрите школи в света - Аякс, ПСВ, Фейенорд. Имам виждане как се работи с децата и желая да приложа идеите си у нас. Но все още е рано. Всяко нещо с времето си. Ще го мисля тепърва. Искам да помогна на школата на Пирин.

В тази връзка как гледаш на кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС? Неговите планове съвпадат с това, за което говори досега, а и двамата сте продукт на най-голямата люпилня за таланти у нас - Пирин Благоевград...

- Аз съм твърдо зад него. Трябва да се промени нещо в българския футбол, защото вървим само надолу и надолу. И на национално, и на клубно ниво нещата не са никак добре и с времето става още по-зле. Трябва да се промени основата на пирамидата, да се стъпи здраво. Мисля, че Бербатов има ясна цел и методика как да го направи. Видял е толкова много в съвременния футбол. Със Стилян и Мартин ще направят добър екип и могат да променят доста неща във футбола ни.

Уорън Фийни: ЦСКА е като Манчестър Юнайтед

Уорън Фийни: ЦСКА е като Манчестър Юнайтед

"Но Лудогорец е №1 в България"

Следиш ли случващото се в бившите ти отбори у нас - Лудогорец и ЦСКА?

- За Лудогорец няма какво толкова да коментирам - всяка година са шампиони. Сега гонят десета поредна титла, което ще е рекорд за България. Това казва всичко. Работи се правилно там, прави се добра селекция и има резултати дори и на международната сцена. В ЦСКА все някъде нещо куца. Дано тази година да спасят сезона, като вземат купата, но няма да им е никак лесно срещу Арда. Показа го и мачът им на "Армията" в понеделник вечер. Арда можеше да изненада ЦСКА, въпреки че е с доста контузени играчи, финалът на 19 май ще е доста интересен и непредвидим.

От тази дълга хегемония на Лудогорец не страда ли българският футбол като цяло? Пример сякаш е Левски, който продължава да не може да изплува колко години вече...

- Да се надяваме, че Наско Сираков ще оправи нещата там. Хубавото е, че след всичко случило се залагат на млади български момчета. Като се обиграят една-две години мисля, че ситуацията ще се подобри и резултатите ще дойдат.

За един сезон Антон Карачанаков вкара повече, отколкото за 5 години

За един сезон Антон Карачанаков вкара повече, отколкото за 5 години

Има 8 гола