С пресконференция на стадион "Христо Ботев" с участието на изпълнителния директор на Пирин Таско Тасков, кмета на Община Благоевград Илко Стоянов и представителите на Soccer Universities Кийт Коул и Мат Драйвър бе дадено началото на проекта "Soccer University в Благоевград".

Първата група студенти вече е в Благоевград, като ще получава своето университетско обучение чрез специална онлайн програма, а за тренировъчния процес ще ползва базите на Пирин.

На пресконференцията стана ясно, че амбицията на участниците в проекта е да превърнат Благоевград в център, в който да се подготвят атлети и футболисти на световно ниво.

Шотландски треньор впечатлен от Пирин

Шотландски треньор впечатлен от Пирин

Мат Драйвър хвали тима

"Началото на тази съвместна дейност означава, че този град отново се качва на картата като "академичен град".

Проведени са срещи с АУБГ, както и с ЮЗУ "Неофит Рилски", които приемат приятелски футболния университет от САЩ. Всички ние сме обединени, за да постигнем нещо положително. Въпрос на време е те да имат и своята база тук, в Благоевград", каза кметът Илко Стоянов. По думите му в момента се изготвя Планът за интегрирано развитие на Община Благоевград, където е заложено изграждането на спортни терени, както и многофункционална спортна зала и атлетически писти. След като бъде приет Планът за възстановяване, Община Благоевград ще има готовността да започне да финансира и да изгражда нови съоръжения.

"Целта ни е не само деца и студенти от Америка да идват тук да тренират, а да направим Благоевград център на световен клас атлети, на световен клас футболисти и да продължаваме да развиваме тази програма с Кийт Коул, отговорник по учебната дейност, Мат Драйвър, отговорник по футболните въпроси, както и с American soccer university. Сигурни сме, че те ще останат за дълъг период тук, благодарение на помощта на нашите партньори от Община Благоевград. Благоеград ще бъде център, в който ще съединим образованието и спорта", каза изпълнителният директор на Пирин Таско Тасков.

Предстои образователната част на програмата да се разшири и с гимназисти, които да дойдат да учат тук и да тренират различни видове спорт, не само футбол. И в икономически план това партньорство има светкавичен резултат, подчерта Тасков. "Доста от родителите на момчетата вече са тук и започнаха да ползват хотелите в града и да си харчат парите тук", допълни той.

"Първите 30 спортисти от САЩ, Африка и Мексико вече са в Благоевград и тренират с футболистите на стадиона на "орлетата" по съвместния ни спортен проект. Ние от Soccer university разполагаме с много добър треньорски състав и заедно с ФК "Пирин" можем да бъдем полезни за бъдещото им професионално развитие. Идеята обаче далеч надхвърля партньорство за обмен на футболисти. Искаме университетът ни да има филиал в Благоевград и точно тук да бъде нашата база за Европа - дългосрочно", казаха на пресконференцията Кийт Коул и Мат Драйвър от American soccer university.