Красивата, поддържана коса, усилените тренировки и успешната спортна кариера не трябва да бъдат в разрив, тъй като спортистите са също така и медийни личности, като голяма част от тях притежават завидно чувство за стил. Достигането до върховете и завоюването на първите позиции неминуемо е съпроводено от ежедневни и няколкочасови тренировки с обилно изпотяване. Именно потта, в комбинация с фактори като вятър, слънце, хлор, постоянно връзване с ластик и др., на които е изложена косата както на мъжете, така и на жените, могат да доведат до сериозно влошаване на състоянието ѝ. В следващите редове ще ви разкрием няколко изключителни съвета от професионални фризьори, които да следвате, за да запазите или подобрите състоянието на косата си.

Преди тренировка

Потта не само омазнява косата в корените, но и може да причини големи неприятности на скалпа, като развиване на бактерии или образуване на пъпки. За да намалите секрецията, можете да впръсквате предварително сух шампоан в корените, който да абсорбира влагата и по този начин да запазите кичурите една идея по-чисти и сухи. Слънцето и водата имат почти едно и също влияние, което се изразява в изсушаване или падане на цвета. Ако тренировките ви са основно на открито или пък в басейн с хлорирана вода, то задължително използвайте съответния вид шапка като протекция. ако сте с по-дълга коса и я връзвате на опашка - добре е да замените обикновените или гумени ластици със спираловидни такива, тъй като предотвратяват начупването, накъсването и скубането, което стресира и скалпа. Не на последно място, можете да нанасяте серум или балсам без отмиване върху кичурите, за да бъдат овлажнени по време на тренировка и предпазени от изсушаване.

След тренировка

Двете задължителни неща, които специалистите препоръчват, е да използвате безсулфатен шампоан със значително по-мека формула, особено щадяща боядисаната коса и скалпа и балсам, каквито можете да намерите в богатия каталог на Schwarzkopf Professional. Веднага след тренировка развържете косата и я срешете, като е добре да използвате гребен или четка с естествен косъм. Последно, но не и по значение, което да следвате дори, когато сте извън тренировъчен режим - оставяйте косата ви да изсъхне естествено, ако имате такава възможност, време и разбира се, ако температурите го позволяват. Добър вариант е също така да изчакате косата да изсъхне на около 70%, след което да използвате студената функция на сешоара за останалата част.