Румънката, която през август миналата година блъсна с колата си алпиниста Боян Петров и Андрей Ковачев, ще бъде изправена пред българския съд.

Информацията беше потвърдена преди минути от Районната прокуратура в Благоевград:

"Районна прокуратура - Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А. Фечея за извършено от нея престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, алт. 1, б. "а", пр. 1, алт. 2 вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК".

Обвиняемата Фечея е гражданка на Румъния, постоянно живееща в Италия. На 22.08.2016 г. тя пътувала от Румъния за Италия заедно с мъжа си и двете им деца с автомобил марка "Ауди А6" с италиански регистрационни номера. Около 10 ч. тя поела управлението на колата.

Един час по-късно на главен път Е 79, местността "Османската чешма", в района на Кресненското дефиле, тя навлязла в участък с въведена временна организация на движението, свързана с дейности по изграждане на автомагистрала "Струма". Въпреки поставените пътни знаци за ограничение на скоростта до 40 км./ч., забрана за изпреварване и светлинен източник, подаващ мигаща жълта светлина, обвиняемата Фечея не се съобразила с тях и продължила да шофира със скорост 64 км./ч.

Боян Петров: Боговете аплодират алпинистите

Боян Петров: Боговете аплодират алпинистите

"Ще загърбя цялата мъка и искам да тръгна на чисто през 2017 година"

По същото време от дясната страна на пътя, в района на "Османската чешма", се намирали Б. Петров, А. Ковачев и Н. Недялков, които обследвали дефилето с цел извеждане на мерки за намаляване на въздействието върху биологичното разнообразие във връзка с проект за изграждане на автомагистралата. Тримата вървели пеша противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства и носели светлоотразителните жилетки.

Около 11:45 ч., когато мъжете извършвали замервания в участъка на км 384+410 на пътя, управляваният от Фечея автомобил наближил обследваната от пешеходците стена и навлязъл в ляв завой. Тя загубила управлението над превозното средство и навлязла в пътния банкет, в резултат на което блъснала двама от пешеходците. Тялото на Петров било изхвърлено встрани от пътя в близост до мантинелата. Последвало отхвърляне на тялото на Ковачев към предния капак с последващо плъзгане по него и удар на главата в предното панорамно стъкло.

Боян Петров: Тази случка ще стане пресечна точка в живота ми

Боян Петров: Тази случка ще стане пресечна точка в живота ми

„Ще ми е нужен приблизително един месец, за да стъпя на крака си и още два месеца, за да започна да го натоварвам”

Обвиняемата предприела задействане на спирачната система на автомобила и същият бил в режим на спиране, след което успяла да го спре в уширението на пътя.

След подаден сигнал, на мястото пристигнали екипите на ЦСМП и органите на МВР. Пострадалите били транспортирани по спешност първоначално в МБАЛ - Благоевград, а впоследствие в Военномедицинска академия в София, където претърпели редица оперативни интервенции.

От изготвената по делото автотехническа експертиза се установява, че причината за настъпване на ПТП е управлението на лекия автомобил "Ауди А6" със скорост над ограничената за участъка от пътя и отклоняването на колата в посока надясно с навлизане в банкета на пътното платно, което не се дължи на техническа неизправност на автомобила.

Боян Петров с нова успешна операция

Боян Петров с нова успешна операция

Състоянието на алпиниста се подобрява

Причинената на Ковачев средна телесна повреда се изразява в счупване на мишнична кост и пищяла, довела до тайно затруднение на движенията за около 3-4 месеца. Вследствие на удара на Петров бил счупен левият крак, четири ребра, тазобедрена става, лопатка, лицеви и черепни кости. Той получил черепномозъчна травма, кръвоизлив и контузия на белите дробове.

В хода на досъдебното производство обвиняемата Фечея се признала за виновна и съдействала изцяло на разследващите органи. Предстои насрочване на делото от съда.