Студентът Мартин Панов разказа специално за Топспорт.бг за уникалния футболен турнир между отборите на българи, учещи в Германия. Той е студент по право в Свободния университет в Берлин и игра в състезанието за шампиона Хъшове.

На 30 юни се проведе първият турнир по футбол на българските студенти в Германия. Домакин на събитието бе град Бон, а организатори и домакини бяха Йончо Арсов и Христо Дингозов от отбора на ФК Плиска. Победител стана Хъшове (Берлин).

Идеята бе да се създаде истински футболен празник, като основна заслуга за това имат дошлите от цяла Германия играчи. В надпреварата се включиха 16 отбора, всеки представляващ различен „български" град в Германия: ФК Плиска (Бон), Пирин (Вормс), FC BG-Colonia (Кьолн), FC Bulgarien (Дортмунд), Bg Spirit (Карлсруе), Бохумските тигри (Бохум), VFB B KISS (Щутгарт), ФК Хъшове (Берлин), Бацова Ма'ала (Мюнхен), BG Heidelberg (Хайделберг), Българска роза (Вюрцбург), Орлетата (Дуисбург), Войводите (Мюнстер), Bulgaria United (Саарбрюкен), ZV Erlangen-Nürnberg (Ерланген-Нюрнберг) и Aachen (Аахен). Спазваме оригиналния им правопис.

Те бяха разпределени в две групи от по осем състава, като от всяка се класираха първите четири. Всеки отбор се състоеше от вратар и шест полеви играчи с право на три резерви, а мачовете бяха първо по 12 минути, а в след груповата фаза - 15 минути и се играха на половината от нормалния терен. Освен всичко друго организаторите се бяха погрижили и за професионални футболни съдии, които да ръководят срещите.

Срещите в двете предварителни групи започваха много настървено. За краткото времетраене на всеки мач от по 12 мин повечето отбори се стремяха първи и възможно най-бързо да поведат в резултата, след което със силно сгъстена защита и продължително разиграване на топката да го съхранят. Именно затова се получаваха изключително динамични и борбени мачове, в които не се пестяха никакви сили.
За полуфиналите на турнира се класираха четирите най-силни отбора. След много оспорвана игра за втори път този ден ФК Хъшове победи Орлетата, този път с 1:0, а Пирин спря с 2:1 FC Bulgarien.

В мача за трето място Орлетата и FC Bulgarien сътвориха красив мач, завършил 3:2.
В най-очаквания мач за деня на финал се изправиха отборите на Хъшове и Пирин. И двата отбора имаха много положения и след равностоен и много спортсменски мач, в който и двата отбора заслужено можеха да спечелят, се стигна до дузпи. При тях тимът от Берлин имаше повече късмет и надделя след 4: 2 и вдигна шампионската купа като един ефектен завършек на турнира.

Прекрасното настроения през целия ден на българския турнир намери идеален завършек и по време на награждаването. Организаторите не пропуснаха да споменат и отличат всеки един отбор. Перфектната организация от страна на домакините превърна събитието в прекрасно изживяване за играчи и публика.

Турнирът поставя страхотно начало на една традиция и е въпрос на време да се избере домакина за следващото състезание през 2008 г. Купонът продължи подобаващо до другата сутрин със специално български парти в една от дискотеките на Бон.