Участничката в британската олимпийска делегация Челси Айвс, спортистка и певица, бе арестувана във връзка с погромите в Лондон, съобщи The Sun.

18-годишната девойка е заведена в полицейския участък лично от родителите й, които са я видели в телевизионен репортаж за безредиците в лондонски квартал. Айвс е била сред тийнейджъри, потрошили полицейски автомобил. Хулиганите са атакували колата с камъни и други предмети, като Айвс е удряла по машината със стълб за пътни знаци.

"Шокирани е меко казано", описва своята изненада от видяното по телевизията майката на момичето - Ейдриън Айвс. "Това не беше просто позната, това беше нашата дъщеря. Тя завършва училище, има отлични оценки, успешно се занимава със спорт, пее прекрасно. С една дума тя е красиво, талантливо, творческо момиче", продължава Айвс.

Лекоатлетката не се е опитала да възпрепятства родителите си да не звънят в полицията, разбирайки, че рано или късно ще бъде разпозната. Майка й не съжалява за взетото решение, тъй като винаги е искала дъщеря и да разбира кое е лошо и кое добро. "Аз я обичам и не искам тя да влиза в затвора, но тя е длъжна да отговаря за постъпките си", казва още Ейдриън Айвс.

Самата Челси не се е признала за виновна в грабеж от магазини за мобилни телефони от веригите Phones4U и Vodaphone, както и за потрошаването на полицейския автомобил. Прокурорът обаче е напомнил на девойката, как тя е изкрещяла: "Това е най-хубавия ден в моя живот", след като е разбила витрина с тухла. В профила й във Фейсбук пък са открити материали, одобряващи действията на участниците в погромите.

В деня, когато започнаха първите безредици в северен Лондон, Айвс е постнала в профила си, че главни виновници за погромите са полицаите, а за мародерството в магазините отговорност трябва да носят техните собственици. След отказа да се признае за виновна на лекоатлетката и посланик на летните олимпийски игри, съдът е отказал да я пусне под гаранция.

Безредиците в столицата на Великобритания започнаха вечерта на 6 август. Повод за тях стана смъртта на местен жител, застрелян от сътрудник на полицията. Вълненията започнаха в Тотнъм и скоро се пренесоха в други лондонски райони. Те се изразяваха в масово мародерство, грабежи и палежи на коли и сгради. Пред следващите дни примера на лондончани последваха младежи от други големи британски градове - Бирмингам, Ливърпул, Манчестър. В резултат на погромите загинаха най-малко петима, задържаните досега са около 2 000.