На 10 май 1992 година на стария стадион "Жозе Алваладе" в Лисабон се играе един много интересен мач, в който главни действащи лица са четирима българи.

Домакините от Спортинг, в чиито редици личат имената на Красимир Балъков и Ивайло Йорданов, са абсолютни фаворити срещу Пасош де Ферейра. Мачът е наблюдаван от Боби Робсън, който малко по-късно ще стане старши-треньор на отбора.

През първото полувреме Красимир Балъков уцелва горната греда от пряк свободен удар. Гостите също разполагат с двама българи - братята Никола и Юлиан Спасови. Точно Никола Спасов открива резултата в 46-ата минута след бърза контра за 0:1.

Все пак натискът на "лъвовете" се увенчава с успех, като на два пъти голмайстор е Ивайло Йорданов в 75-ата и 78-ата минута. Въпреки победата на Спортинг, Боби Робсън си тръгва крайно недоволен от показаното.

През първия полусезон на 29 декември 1991 година Пасош де Ферейра печели домакинството си срещу Спортинг с 1:0. Тогава Юлиан Спасов е титуляр, а Никола Спасов - резерва. В състава на "лъвовете" са Бончо Генчев и Красимир Балъков.

В крайна сметка Спортинг завършва на четвърто място в крайното класиране, а Пасош де Ферейра завършва на 12-а позиция и запазва елитния си статут.

Ужасна трагедия! Никола Спасов почина след тежка битка с COVID-19

Ужасна трагедия! Никола Спасов почина след тежка битка с COVID-19

Опитният специалист си отиде на 61-годишна възраст

Снимка 506546

Източник: Фейсбук