Китайската футболна революция вече набира пълна сила. Там се дават най-големите пари, като е въпрос на време да се появят и имена като Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Защото Карлос Тевес вече взема повече от тях. Целта е една - Китай да стане световен шампион през 2050 г. И втората по сила икономика в света може да си го позволи, пише в. "24 часа".

Ето кой налива милионите в китайските отбори:

Гуанджоу Евъргранде

Собствеността е поделена между "Евъргранде" (60%) и "Алибаба Холдинг" (40%). "Евъргранде" работи в областта на недвижимите имоти, като е втора по големина в Китай. Нейният собственик Ксю Жиаин е осми по богатство в страната, като се оценява на 4,9 милиарда долара. В групировката малък акционер е Джак Ма, собственик на "Алибаба", най-големия играч в онлайн индустрията в Китай. За миналата година продажбите му са на стойност 17,79 милиарда долара. Според "Форбс" това е най-ценният футболен клуб в Китай, като е оценен на 282 милиона долара. Старши треньор е бразилецът Луиш Фелипе Сколари.

Жансу Сунин

Притежание е на инвестиционната групировка "Жансу Гуокси", която е държавна. Работи главно на енергийния пазар. Само търговския обем с чужбина е за 3,5 милиарда долара. Президентът на компанията е Дон Кибин. Наскоро откри и футболна школа в Парма, която се финансира изцяло от компанията. Наставник е кореецът Чой Он-Су.

Шанхай SIPG

Съкращението означава "Група международно пристанище Шанхай". Това е фирма, която е притежание на регионалното правителство в Шанхай и частни инвеститори. Оперира няколко пристанища в Китай. От 2006 година е на борсата, като в момента се оценява на 200 милиарда долара. За треньор бе назначен португалецът Андре Виаш-Боаш.

Шанхай Грийнланд Шенхуа

От 2014 г. е собственост на групировката "Грийнланд". Тя е базирана в Хонконг, но има главно държавни акционери. Оборотът на компанията за миналата година е над 31 милиарда долара. Работи главно с недвижими имоти в индустрията. Треньор е аржентинецът Густаво Пойет.

Пекин Гуоан

Зад отбора стои CITIC, държавна компания, които има собственост за над 300 милиарда долара. Това е най-големият производител на стомана и желязо в света. Отделно има подразделения, които работят в недвижимите имоти, туризъм и много други. Треньор на тима е испанецът Хосе Гонсалес, който за втори път работи там.

Гуанджу R&F

Собственост на групировката R&F, която е най-големият данъкоплатец в Китай. Притежава земя от 43,3 милиона квадратни километра, която е оценена на билиони долари. Само за 2015 г. е продала имоти за над 6 милиарда долара. Треньор е легендата на сръбския футбол Драган Стойкович-Пикси.

Хебей Чайна Форчън

Основен акционер е групировката "Чайна Форчън Ланд Дивелопмънт". За миналата година печалбите са на ниво от около 1 милиард долара. Купи отбора през зимата на 2015 г. В тима работи чилиецът Мануел Пелегрини, който е водил Реал (Мадрид) и Манчестър Сити.

Янбиан Фунде

Основен акционер е животозастрахователната компания "Синолайф-Фунде". Тя държи 70%. Останалото е за спортните власти в града. "Синолайф-Фунде" има собственост на стойност от 20 милиарда долара. Треньор е кореецът Парк Тае-ха, защото Янбиан се намира в регион с много етнически негови сънародници.

Чонкин Лифан

Най-големият производител на автомобили, мотоциклети и резервни части в Азия "Лифан" е собственик на клуба. Шефът на компанията Ин Миншан е оценен на 1,4 милиарда долара. Той е и председател на клуба. Треньор е кореецът Чанг Вое-рионг.

Лиаонин ХуУин

Собственик на отбора е корпорацията "Хонгюн", която е доставчик на минно оборудване в Китай, както и такова за петролни сонди. Част от акциите са и в букмейкъра "ХуУин", който настъпва на азиатския пазар. Треньор е Ма Лин, човекът, който смени Димитър Пенев през април 2003 г.

Тянджин TEDA

Холдингът TEDA e собственост на градската управа, като има огромно портфолио, включително и 25% от най-голямата банка в областта. През последните години е направил оборот от над 500 милиона долара, но печалбата му е доста малка. Все пак притежава активи за над 3 милиарда долара. Треньор е португалецът Хайме Пачеко.

Чанчун Ятай

Основател и единствен собственик е частната "Жилин Ятай". Тя се управлява от Сон Шинлон. Работи в минната индустрия, търговията и фармацевтиката. След три години на загуба компанията направи над 1 милион долара в продажби за миналата година. Треньор на отбора е кореецът Ли Жан-су.

Хенан Жиание

Отборът е собственост на "Жиание Резиденшъл груп", която е част от "Сентрал Чайна Риълестейт". Компанията е държавна, но е регистрирана на Каймановите острови, което е офшорна зона. Разработва няколко гигантски проекта в Хенан. За 2016 г. е построила 16 милиона квадратни метра сгради в 18 провинции на Китай. Треньор е бившият национал на Китай Жиа Ксикан.

Шандон Лунен Таишан

Групата "Лунен" притежава отбора. Това е подразделение на Националната електрическа компания на Китай, като се занимава главно с продажбата на ток, но също така има инвестиции в недвижими имоти, възобновяеми източници и туризъм. Треньор е легендарният германец Феликс Магат.

Тянджин Куанжиан

Новакът в елита е собственост на групата за традиционна китайска медицина "Куанжиан". Тя има хиляди клиники в страната и оборот за няколко милиарда долара. Това му позволи да привлече за треньор италианската легенда Фабио Канаваро.

Гижу Хенфен Жичен

Има трима собственици, които държат по 33,3% от капитала. Първият е компанията за недвижими имоти "Гижу Хенфен Алберт". Вторият е инвестиционният посредник "Гижу Жичен", който е свързан с първия, и накрая е градската управа. Появява се за първи път в елита. Треньор е бившият национал на Китай Ли Бин, но се търси спешно нов.

Новият тим на Ясен Петров има също доста солидно рамо. Той е част от Beijing Enterprises Group, заради което е и съкращението BG. Играе на Олимпийския стадион в китайската столица. Конгломератът има доста разнообразна дейност, но основната му е в дистрибуцията и добива на природна газ, туризъм и забавления. Точно подразделение на този конгломерат управлява уикалния олимпийски стадион в китайската столица, известен по цял свят като "Птичето гнездо". За тези мачове капацитетът му се свива до 36 228 зрители. Собствеността на тима се прехвърля на 29 декември 2014 г. Преди това се казваше "Пекин Бакси". Създаден е от бившите национали Гу Вейвей, Ван Тао и Гу Вейжан през 2009 г. Много бързо тимът стига до втора лига от аматьорските дивизии, а сега има амбиции за елита.