Докато Европа е блокирана, а спортните събития на континента са спрени, една страна се озова в центъра на новините в последните дни с решението си да поднови футболното си първенство въпреки пандемията, причинена от коронавируса. В момента Висшата лига на Беларус набира все по-голяма популярност и има телевизионно излъчване в чужбина.

Златко Живков коментира идеята за Първа лига с 18 отбора

Златко Живков коментира идеята за Първа лига с 18 отбора

Според кмета на Монтана много от тимовете няма да издържат финансово

Според "Ройтерс" в момента единственият активен футболен шампионат в Европа се излъчва на 10 други държави. Сред тях са Израел, Украйна, България и големи пазари като Русия и Индия.

"Подобна ситуация никога не е имало в историята на беларуския футбол. По принцип за нас е много трудно да продаваме телевизионните си права извън Беларус", коментира говорителят на Футболната федерация на Беларус (ABFF) Александър Алейник.

Директорът на украинската спортна телевизия Sport-1 Виктор Самойленко също е доволен от решението да купи правата за първенството на Беларус.

"Никога не сме проявявали интерес към този шампионат, не сме поглеждали как е в съседна на нас страна, но виждаме, че мачовете са интересни и имаме голяма аудитория."

Правителството на Беларус взе решение да не спира спортните събития в страната. За момента в Беларус има 152-ма заразени и нито един смъртен случай.

През миналата седмица дори президентът на страната Александър Лукашенко взе участие в хокеен мач.

"По-добре е да умреш прав, отколкото да се страхуваш и да си на колене", коментира държавният глава, който управлява страната без прекъсване от 1994 година.

Повишеният интерес към първенството логично се пренася и към клубовете. Те вече отчитат повече потребители в социалните мрежи, които ги следят, особено от Англия, както посочват от "Динамо" (Минск). Говорителят на клуба дори се надява, че този повишен интерес ще мотивира играчите.

"Силно се надявам, че за тях това ще бъде мотивация, но и една по-голяма отговорност, защото ги гледат повече хора."

Феновете вече мечтаят, че първенството им ще може да продава футболисти на по-големи отбори и така да стане още по-популярно.