Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова заяви, че целта е България да изпрати 42-а спортисти на Олимпиадата в Париж през това лято, колкото са били и българските участници на Игрите в Токио 2020.

Световната рекордьорка в скока на височина гостува в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" заедно с министъра на младежта и спорта Георги Глушков по повод Деня на българския спорт. Те бяха приветствани от ректора на Пловдивския университет проф. д-р Румен Младенов.

"До момента имаме 36 спортисти, които са покрили нормативи. Очакваме и още през юни месец. Както помните, в Токио бяхме с 42-ма спортисти и взехме шест медала, три от които златни. Три пъти чухме българския химн. Тази Олимпиада беше женска, защото само момичета спечелиха медалите", заяви Костадинова.

"Каквото и да спечелим, на което и място да се класираме - всеки един от спортистите го заслужава. Искам да им кажа обаче, че квота се покрива, но сега започна най-тежкото - да се борят за медали", допълни председателят на БОК.

Георги Глушков потвърди, че най-важното не е взимането на квоти за Олимпийските игри, а завоюването на отличия.

"Квотите се покриват, а медалите се печелят със сърце и с името на България", каза Георги Глушков.

Министър Глушков и Стефка Костадинова поздравиха студентите и преподавателите в препълнената Първа аула на университета, който за четвърта поредна година организира Ден на спорта с турнири по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса, крос, демонстративни, щафетни и забавни игри.

Световната рекордьорка в скока на височина изрази радостта си, че в този ден е в родния си град Пловдив, който по думите ѝ е "люпилня за таланти". /БТА