Започна церемонията по откриването на 32-рите Летни олимпийски игри в Токио. За пръв път това се случва без публика.  Игрите бяха отложени с една година заради пандемията от коронавирус. 

Официалното откриване започна с обратно броене и заря на Олимпийски стадион в Токио. Първият сегмент от откриването символизираше пандемията и ограниченията, до които тя доведе при атлетите.

Снимка 540166

Източник: GettyImages

Преди да бъде внесен японският флаг на стадиона местата си в официалната ложа заеха японският император Нарухито и президентът на международния олимпийски комитет Томас Бах.

След това Мохамад Юнус от Бангладеш получи лавров венец.

В парада на нациите, по традиция, първи бе отборът на Гърция. След него бе този на бежанците. Атлетите, представящи държавите си, излизаха по азбучен ред на японската азбука. 

Снимка 540167

Източник: GettyImages

Българската делегация, състояща се от 42-ма атлети, излезе под номер 153. Българското знаме на церемонията в японската столица бе носено от нашата състезателка в спортната стрелба Мария Гроздева, която е рекордьор по участия за България на Олимпийски игри, като Токио 2020 ще бъде под номер 7 за нея. Редом до нея бе 18-годишната ни надежда в плуването Йосиф Миладинов. 

Снимка 540174

Източник: LAP.bg

Последен бе отборът на домакините от Япония. 

Снимка 540165

Източник: GettyImages

След парада на нациите последва друг интересен сегмент от откриването, а след това Томас Бах държа реч, последвана от такава на императора на Япония Нарухито, който официално даде началото на 32-рите Олимпийски игри в Токио.