Трябва много да се замислим, за да се сетим кога за последен път националният ни отбор по футбол постигна 2 поредни победи (без контроли). Сега го направи. При дебюта на Младен Кръстаич с 5:1 беше разгромен Гибралтар, а снощи "лъвовете" удариха с 1:0 Северна Македония в мач, който всъщност беше много повече от футболна среща. Превърна се във война за достойнството ни, защото местните фенове освиркаха грозно нашия химн, а по време на двубоя обиждаха просташки всички българи.

Снимка 588911

И така, един гол на Кирил Десподов беше достатъчен за тази победа срещу омразата и комплексарщината. Омраза, идваща от хора, свързани с историята на България, колкото и да не им се иска. Станислав Ангелов каза в студиото на БНТ нещо толкова вярно. Пелето попита как може да освиркват химна на техните баби и дядовци. За простотията няма почивен ден, а комплексите на съседите са по-мащабни и от сградите, и паметниците в центъра на Скопие. Столица като от приказката "Алиса в страната на чудесата". Там можеш да видиш пирамида от 2500 години преди Христа и руини от времето на Филип Македонски, които още се строят, както гласи вицът... Отборът в червено загуби мача още при освиркването на химна ни. А ние за първи път от много време се почувствахме така горди от националния ни отбор. Нито сме на европейско, нито на световно, нито сме победили Бразилия, но този мач трябваше да бъде спечелен на всяка цена. Заради българското достойнство, химн и знаме.

Снимка 588912

Източник: startphoto.bg

Само Елиф Елмас от състава на Северна Македония струва повече от целия отбор на Кръстаич. Този човек започва да печели симпатиите на българите. Сърбинът направи това, за което предишните селекционери на "лъвовете" само приказваха - подмлади тотално тима. Стартът му е отличен - 2 победи, 6 вкарани гола и само един получен. Чака го още много работа, но вече е дадена заявка, че голобрадите му играчи могат да се превърнат в отбор, който да радва народи ни с още по-добри игри и победи. Кръстаич на няколко пъти беше извън кожата си. Особено при спестения втори жълт картон на Енис Барди. Гори в мача, такъв треньор искаме да виждаме до резервната скамейка.

Снимка 588691

Източник: startphoto.bg

Натрихме носовете на комшиите и сега най-добре да са много тихи. Скачат на съдията заради показания им червен картон, но той е кристално чист и правилен. Както и този на Барди, който му се размина. Победата е безценна поради всичко, изброено до момента. Постигната по честен начин. Заслужена е. А срещу себе си футболистите ни имаха направо озверели колеги, които не спряха да се ритат и блъскат. Комплексарщина беше завладяла всички снощи - фенове и играчи на Северна Македония. А и треньора им, който настоя да има преводач при изказването му след срещата. Явно, за да превежда диалекта му и два пъти да чуем злобата и безсилието му.

Снимка 588922

Източник: startphoto.bg

Трябва да последва наказание за домакина. Който се е запътил към Европа, но и снощи показа, че е много далеч от европейско поведение. Съседите поискаха санкция за ЦСКА, защото София, преди мача срещу Македония ГП, фенове на "армейците" в Сектор "А" посрещнали играчите с викове "българи". А сега комшиите са горди с опростачването на местните привърженици, освиркали химна и обидили с какви ли не епитети всички нас.

Мачът мина. Спечелихме го. Горди сме с отбора си, с химна си, знамето и герба. Срамът остава за другите. И въпросът дали футболистите на Северна Македония са се изкъпали след мача. Нали знаете какъв излиза от банята един македонец, когато се изкъпе...

Браво, момчета! Браво, млади "лъвчета"! Продължавайте в същия дух! Българите имаме нужда от национален отбор, който винаги дава максимума от себе си. Повярвайте, оценяваме го!

Българи от Северна Македония: Показахме примитивизъм! "Мила Родино" беше по-силна от всички освирквания

Българи от Северна Македония: Показахме примитивизъм! "Мила Родино" беше по-силна от всички освирквания

Това написа Добре Митрев - председател на Сдружение за македонско-българско приятелство