Няма да открием топлата вода, ако кажем, че имаме много силно поколение при младежите. И това е видно от началото на квалификациите за Евро 2021. Плюсовете не са никак малко. Първо - почти всички играят като титуляри в мъжките си отбори, и то болшинството в елита. И второ - това е поколението, което вече игра на две европейски първенства - до 17 години през 2015 и до 19 две лета по-късно. Така че родените 1998/1999 година вече понатрупаха опит. Вярно, на първото България бе домакин и се класира по право, но на второто отидохме, след като победихме Франция като гост в елитния кръг.

И като към тези момчета прибавим по-младите - Минчев, Митков, Ковачев, се формира едно наистина много силно поколение. Предимството им е, че играят редовно в отборите си, и то на ниво. А това се случва рядко. Има такива футболисти в ЦСКА, Левски, Славия, Черно море, Етър, Витоша... Много важно е, че и Александър Димитров вече им е бил селекционер при юношите. Познава ги отлично и те му имат пълно доверие. Той е образован и подготвен специалист и затова вярвам, че може да се справи. Ножът не е опрял до кокала, битката едва сега започна, но това е златен шанс за въпросното поколение да се класира поне на бараж за Европейското първенство през 2021 г.

Години наред Русия имаше много слаба младежка формация. Имаха сериозни проблеми и трудно успяваха да се класират на финалите. От миналата година обаче поставиха нещата на много добра основа. Футболистите им започнаха да играят в първите тимове и ето че срещу нас играха състезатели, които са титуляри в клубовете от руската Висша лига. Поляците също имат много силна генерация, а и дори играха на финалите на шампионата в Италия това лято. А от Сърбия винаги могат да се очакват изненади. Ние по принцип играем трудно с тях. Но оптимизмът е голям и вярвам, че имаме сили да успеем. Чуват се доста мнения не трябва ли при мъжете да се рискува с включването на някои от младежите. За мен, ако мъжкият отбор е загубил шансове за класиране, няма смисъл младите да ходят там. Изпадал съм в такива ситуации, когато ти се взимат много важни футболисти за представителния тим и те пътуват само на екскурзия, като не взимат участие в мачовете. Няма нищо по-важно от международните срещи, от двубои под напрежение във възрастта. Групата ни при 21-годишните е много силна, мачовете ще са здрави и така ще се калят.

Младежите - светлина в тунела за националния ни отбор

Младежите - светлина в тунела за националния ни отбор

В този си вид селекцията на Александър Димитров може да гони класиране за Европейското