Британските медии продължават да раздуват расисткия скандал около предстоящата битка между България и Англия в европейските квалификации. Радио talksport публикува на своя сайт разговор между посланика на България в Англия Марин Райков и английския журналист Джим Уайт.

Медията твърди, че англичаните са получили подкрепа и от бившия министър-председател на страната ни.

Писмото на Боби Михайлов до УЕФА предизвика сериозен отзвук в британските медии

Писмото на Боби Михайлов до УЕФА предизвика сериозен отзвук в британските медии

"България отвърна на удара!", написа "The Sun"

Ето какво се казва в публикацията:

"Бившият министър-председател Марин Райков подкрепя играчите да напуснат терена, ако получат обиди на расова основа по време на квалификацията", е заглавието на статията.

"Бившият министър-председател на България е уверен, че няма да има расистки инциденти по време на квалификацията на Англрия за Евро 2020 в София - но ще подкрепи Трите лъва, ако напуснат терена заради расистки обиди към играчите. Марин Райков, който в момента е посланик на България в Обединеното кралство, говори пред talkSPORT в четвъртък по повод предстоящия мач в София, като един от основните акценти е потенциалният расизъм", пишат още англичаните, след което припомнят изказването на Тами Ейбррахам (Челси) и заплахите на футболистите, че няма да се съобразят с правилата на УЕФА, а ще напуснат терена когато си поискат и без да дават обяснение на официалните лица.

След това следва изречението: "И Райков ще подкрепи Англия, ако напусне терена, докато играта продължава", а после е цитиран и българският посланик.

Кирил Домусчиев: Българите не сме расистки настроени. Малко ли са ни наричали "цигани"?

Кирил Домусчиев: Българите не сме расистки настроени. Малко ли са ни наричали "цигани"?

"Целта на Лудогорец е да излезе от групите на Лига Европа"

"Разбира се, че ще (ги подкрепя), казва той в разговор с Джим Уайт. - Бих направил същото. Недопустимо е. Но оставам оптимист, че този мач ще донесе много емоции и взаимно уважение", казва Райков, който е премиер на България за два месеца през 2013 година.

"Това предизвика огромни коментари в българските медии и официалните представители на българския футбол отхвърлят подобно поведение. Лично аз съм уверен, че подобни реакции вече няма да се появят и ако се случат, трябва да има радикална реакция, за да не се толерира подобно поведение. Колкото и изолирани да са подобни инциденти, по никакъв начин не можем да се гордеем с тях и категорично ги осъждаме. Сигурен съм, че огромното мнозинство от българските фенове ще подходят с уважение и искрено се надявам да не станем свидетели на подобни проблеми", допълва Марин Райков.

Борислав Михайлов защити България от английските провокации пред УЕФА

Борислав Михайлов защити България от английските провокации пред УЕФА

"Убедени сме, че подобно поведение е в категоричен разрез с идеята на настоящата кампания #FootballPeople"