Ахитектът на великия ни отбор от САЩ'94 Димитър Пенев e най-подходящият събеседник навръх 30-годишнината от апогея на похода ни в Америка - победата над Германия с 2:1 в четвъртфиналите. Пред "Мач Телеграф" Пената се върна назад във времето към онова лудо лято през 1994-та година.

"Доста години минаха вече. Някои дори не са били родени тогава. Много неща си спомням от тогава и често се връщам назад във времето. Много хора са участвали на световни първенства и знаят какво е чувството, а то наистина е невероятно. Това е много сериозен момент и няма как да бъде забравено. Чувствам се горд от това, което постигнахме през 1994-та година. Винаги, когато се срещнем с някой, който е бил част от това световно, е много приятно. Една малка България взе участие на това първенство. Винаги сме имали добри футболисти, но онова поколение беше над всички. Имахме и късмет, но играчите имаха изключителни качества. Бяхме една от малките страни, но ние обединихме много хора. Благодарение на качествата на играчите създадохме едно много добро впечатление пред света, Европа и България. Тогава беше едно лудо лято в България! Сега има по-добри условия и силно се надявам отново нашата страна да бъде част от подобен форум. Без значение дали световно първенство или европейско. Ще бъде щастие за мен да гледам България отново на такъв форум. Дай Боже нашата родина да бъде отново скоро на такова високо ниво. Не само във футбола, но и във всички други спортове.

Всички знаят коя е Германия и колко силна селекция имаха тогава. Те са по традиция един от най-силните отбори в Европа. И тогава беше така и сега е така. Това беше една огромна радост за всички нас. Играчите бяха концентрирани и знаеха какво се иска от тях. Самите момчета си вдигнаха много самочувствието след онзи успех и това е нормално. Много от нашите футболисти играеха на високо ниво в Европа във водещи отбори", каза Пената.