егендата на българския футбол - Красимир Балъков - сподели пред "Мач Телеграф" очакванията си за предстоящите европейски квалификации с Черна гора и Унария. Той заяви, че вратата за голмайстора на Първа лига Ивайло Чочев, който отново не попадна в групата, не трябва да е затворена.

- Какви са очакванията ви за предстоящата европейска квалификация с Черна гора?

- Очаквам да видя гладни, жадни, агресивни и перспективни млади играчи, независимо какъв ще бъде резултатът. За мен той е най-малко важен в положението, в което се намира българският футбол. Като човек, който съм минал през множество футболни дейности и като футболист, и като мениджър за мен това е най-важно. Искам да видя това желание и в момчетата. Ако това се случи, ще е стъпка напред. А дали ще се отрази на резултата по някакъв начин е много по-маловажно, отколкото всичко друго. Това е моето мнение.

- А по отношение на какво най-вече трябва да се внимава срещу Черна гора? Сред техните национали има много опитни.

- Аз бях треньор на националния отбор, когато се изправихме срещу Черна гора. Техният манталитет е подобен на нашия. С тях сме на едно ниво. Имат опитни играчи в редиците. Треньорското ръководство и хората, които се занимават с анализи, статистика, както и начина на игра на противника, съм убеден, че ще запознаят играчите със силните и слабите страни на Черна гора. Младен Кръстаич има добър щаб, който работи и ще направят всичко по силите си. Не съм аз човекът, който да коментирам тези неща. Не съм вътре в кухнята, стоя отвън като човек, който следи българския футбол и съм постигнал нещо във футбола. Тези четири, пет елемента, които изброих, за мен са най-важни и искам това да видя от отбора. Оттам нататък каква ще е тактиката и какви ще са изискванията ма треньорското ръководство си зависи изцяло от тях.

- И все пак мислите ли, че имаме по-класния състав от този на Черна гора, или сте на мнение, че двата отбора са напълно равностойни?

- Мисля, че двата състава са на едно ниво. Футболистите, които в момента играят за националния, са млади момчета. Това е крачка, която говорихме, че трябваше да бъде направена. Ето, сега е направена. Затова трябва да имаме търпение и да подкрепяме този национален отбор на България. По този начин тези играчи ще успеят да добият самочувствие след всеки един мач.

Скаути от Германия гледат България - Черна гора

Скаути от Германия гледат България - Черна гора

Човек на Манчестър Сити не пристигал в Разград

- Какви са шансовете ни да излезем от групата?

- 50 на 50! Винаги, когато започват едни квалификации, за мен шансовете са еднакви. Особено в тази група. Всичко зависи от нас. Аз съм човек, който съм играл за националния отбор и съм постигнал резултати, работил съм няколко години в българския футбол и знам проблемите му. За мен е най-важно отборът да се изгради крачка по крачка. Тези компоненти, които изброих, трябва да са основата на изграждане на отбора, след това с всяка една година момчетата ще добият все по-голям опит и ще са с по-голямо самочувствие. Когато му дойде времето, ще разгърнат целия си потенциал. Не може да изискваме от тях на всяка цена да се класират, а ако не го направят едва ли не футболът умира... Доста години не сме се класирали на голям форум. Хубаво е това да се промени и да се класираме, аз също стискам палци това да се случи. Но за мен няма да е трагедия, ако не успеем. Трагедия ще е, ако не показваме хъс, агресия, желание, борба и изпълнение на тактическите указания на треньорското ръководство.

- Има ли изявен фаворит в групата ни?

- На хартия винаги има изявен фаворит. Много често тези изявени фаворити не винаги са от печелившата стреме. Видя се и на световното, преди това и на европейското. Ние трябва да си гледаме в собствената къща. Да се опитаме максимално да дадем всичко от себе си. Времето ще покаже дали сме способни да задминем така наречените фаворити на хартия. Защото унгарците може да имат претенции, че са фаворити, може и други отбори да имат такива. Ние нямаме такива претенции! Това е най-важно да се знае. Ние не сме фаворити! Ние сме в положение във всеки мач да даваме максимума, за да вдигнем нивото си и един ден да кажем отново, че сме сред фаворитите.

- Дай Боже, скоро да го видим това...

- Това не зависи само от футболистите и треньорите. Това зависи и от държавата. Това ми е болна тема. Когато правителството на Унгария инвестира 2 милиарда в инфраструктури, детско-юношески школи и стадиони, унгарците за едно определено време от пет-шест години си вдигнаха нивото изведнъж. Значи за нас е хубаво, че играем с такъв отбор, който е бил на нашето дередже дълги години. Ние сме на това 20 години, а те са били повече от 20. Едно е резултатите и играта, а другото е това какво трябва да се направи, за да говорим един ден, че сме отбор фаворит и имаме добра генерация, която може да ни донесе някакъв успех. Малко или много ние от онази генерация сме били държавен продукт и сме излезли зад граница да играем в силни европейски клубове. Имаше условия, инфраструктура и модернизация на футбола. Тези неща са вървели ръка за ръка. Докато при нас се опитваме да бъдем като другите модерни клубове, но нямаме условията и възможностите. Има отбори, които не могат да си позволят нормален треньорски щаб. Има отбори, които не могат да си позволят да имат медицински щаб. Има тимове, които нямат анализатори и масажисти. Или например има един масажист, който е за 30 човека. Тези елементарни спортно-технически проблеми от финансова гледна точка трябва да бъдат разрешени. Инфраструктурно държавата също трябва да се намеси. Това трябва да се разбере. Трябва някой или група от хора да се съберат и да тропнат по масата, футболът в България няма да го оправим. Ще си лазим като мравчици напред и ще си мислим, че ги настигаме тези пред нас, а в същото време нищо и никого не настигаме.

- В групата на Младен Кръстаич отново не попадна футболистът на  ФК ЦСКА 1948 - Ивайло Чочев. Според вас това решение на селекционера правилно ли е?

- Ако не съм бил във футбола и съм просто един запалянко, ще се чудя как е възможно това. Как може треньорът на националите да не вземе голмайстора на първенството. Познавам Чочев, тренирал съм го и го уважавам. За мен той има място в националния отбор. Но има и друго нещо. Вече повече от 15 години съм в треньорската професия във футбола, мога да разбера идеите на Кръстаич. След като повече от 18-20 години не успяваме да стигнем голям форум, а в националния отбор играха и опитни и не чак толкова опитни момчета. Нямаше такова подмладяване, което сега прави Кръстаич. Той има тази философия и си я следва за жалост на Ивайло Чочев. И двете страни имат право, но аз ако бях треньор на националния отбор, понеже познавам много добре Чочев, щях да го взема. Но не трябва да обвиняваме Кръстаич за това, че не взима Чочев. Трябва да го подкрепяме, защото в края на краищата в световния футбол има много примери, в които добри играчи не са присъствали на световни и европейски първенства заради вижданията на треньорите. Той е решил да направи пълно подмладяване на отбора, а това е сериозно решение. Кръстаич си стои зад него. Сигурно ще дойде моментът, ако отборът започне да има сериозни шансове, да се класира на европейското или пък вече го е направил, вероятно Ивайло Чочев ще получи повиквателна. Все пак той е един от най-опитните и добри футболисти в България. Предполагам, че ще го вземе. За Ивайло вратата в националния не е затворена при всички положения! Просто мисля, че трябва да има търпение и да играе така, както досега. Той е изключително качествен човек и футболист и рано или късно отново ще го върнат в националния отбор.

- След мача с Черна гора сме гости в Унгария. Можем ли да постигнем нещо там?

- Ние можем да вземем нещо от всеки един отбор в тази група. Играем с отбори на нашето ниво. Те имат своя облик и сила и е напълно възможно. Всеки един отбор от нашата група можем да го победим, ако имаме и малко късмет. Той е част от играта.