Екипажът от Украйна Андрий Александров и Оксана Александрова със Субару претърпя тежка злополука на рали "Сливен", съобщи радио "Фокус-Сливен".

Пилотът Андрий загина на място, след като изгуби управление на автомобила си по време на 12-ия скоростен етап "Стара река".

За щастие съпругата му е в стабилно състояние, като след инцидента Оксана бе откарана в сливенската болница.

Логично 28-ото издание на международното рали "Сливен" бе окончателно прекратено. Няма да има и церемония по награждаване. Регламентът, по който ще бъде определен победителят, се уточнява в момента.

"Случилото се с украинския пилот Андрий Александров е много печално, още повече, че това е станало с един човек, който е многократен шампион на Украйна", заяви пред радио "Фокус-Сливен" председателят на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев.

"Но това понякога се случва в автомобилния спорт. Времето също има своето значение, но то не винаги е основното. Предстои да се направи анализ от специалисти, медицински, технически лица. Преди това не може да се каже нищо подробно", заяви Янакиев.

За 12-ия скоростен етап "Стара река", където се случи инцидента, Янакиев коментира, че това е етап, който се кара от 20 години, той е познат от много състезания и е преминат от много състезатели. "Характерното за този участък е именно, че го ползваме повече от 20 години. Това не е някакъв нов етап, той е уточнен през годините и т.н. Етап, който е познат на всички състезатели, многократни участници в ралито. Но тази сутрин става някаква грешка, вероятно пилотска или друга. Неговата съпруга, която е навигатор, би могла да направи по-точен коментар как се е случило това", добави Янакиев.

Това е второто състезание у нас, което бива прекратено заради смърт тази година. "Стари столици" бе спряно на 3 юни след осмия етап заради тежък инцидент, при който беше убит 13-годишният Емил Емилов Миланези от София, който е бил сред публиката.