Организаторите на рали "Дакар" отмениха 30-о издание на автомобилното състезание в навечерието на неговия старт поради съображения за сигурност. Причините за взетото решение са опасенията за сигурността на участници и зрители при напрегнатата обстановка в Мавритания, където преминават няколко от етапите на състезанието.


"Външното министерство съветва всички френски граждани да не пътуват до Мавритания. Това се отнася и за организаторите на рали „Дакар", съобщи говорителят на френското външно министерството Лоран Вокие.
"Предупреждаваме организаторите на ралито, че мястото е опасно. В него има групировки, които са част от Ал-Кайда", заяви самият външен министър Бернар Кушнер.


В края на декември в Мавритания смъртта си намериха четирима френски туристи, които бяха застреляни от хора, свързани с терористичната група "Ал-Кайда". Само бащата на нападнaтото семейство се спаси от атаката. Те били на пикник до пътя, в градче, което се намира на 250 километра от столицата. Малко по-късно пък в Северна Мавритания бяха убити трима военнослужещи от армията на тази страна.

Този акт също се свързва с терористична групировка, която произлиза от Алжир. Терористите се зарекоха да атакуват френските граждани и интересите на държавата. Оганизаторът на рали "Дакар", французинът Етиен Лавин, беше оптимист за провеждането на състезанието, след като мавританските власти обещаха да мобилизират 4000 полицаи и военни да охраняват маршрута. Все пак то бе отменено заради съображения за сигурност.


Състезанието трябваше да започне на 5 януари в португалската столица Лисабон и да завърши на 20 януари в Дакар (Сенегал). През Мавритания състезателите трябваше да преминат между 11 и 19 януари. Никога през историята си ралито, което датира от 1979 годиня не е било отменяно, а няколко пъти части от маршрута са били променяни.