Министър-председателят и почетен председател на Организационния комитет на Гранд при България Бойко Борисов присъства на официалното откриване на първия кръг от Световното първенство по мотоциклетизъм, класове МX 1 и МX 2 и Световното първенство за жени.

120 състезатели от 24 страни участват в надпреварата, която се провежда на трасе номер едно в света на мотополигона "Горна Росица", където преди откриването на състезанието беше прерязана лентата на единствения постоянен медицински център, изграден за нуждите на трасето. 200 000 лв. е инвестицията с целеви средства от републиканския бюджет и бюджета на Община Севлиево, съобщи кметът на града Йордан Стойков.

Министър-председателят след прерязването на лентата плисна менче с вода. На път за официалното откриване на мотополигона се срещна с българския участник в състезание 15-годишния Петър Петров от Севлиево. Момчето е възпитаник на Севлиевския мотоциклетен клуб и от седем години се подготвя в Белгия. За пръв път днес той ще се състезава в клас MX 2 при мъжете под номер 152.

Бойко Борисов подчерта, че когато се прави нещо добро, то среща подкрепа и ще го има след нас. Седем световни шампиони по мотоциклетизъм присъстваха на събитието. От името на Организационния комитет на „Гранд при" премиерът връчи почетния знак на Организационния комитет на многократния световен шампион Пит Байерен.

Преди стартовете севлиевски отец отслужи водосвет за успешното протичане на надпреварите, а кметът на града подари на гостите дървени великденски яйца с логото на „Гранд при". Сред почетните гости с принос за създаването на мотополигона и утвърждаването му като трасе номер едно в света бяха и Волфганг Сръб, председател на Комисията по мотокрос към международната федерация по мотоциклетизъм - ФИМ, генерал Михо Михов, Румен Петков и много други. Тази година България отново ще се бори за домакинство на Световното първенство по мотокрос.