Селекционерът на националния отбор на САЩ Грег Берхалтер се извини на Иран за скандала, при който пресслужбата на американския състав публикува класирането в група B с променено знаме на Иран без герба на Ислямската република.

"Играчите и щабът нямаха представа какво публикува нашият пресцентър в социалните медии. Понякога тези неща са извън вашия контрол. Можем само да се извиним от името на играчите и щаба. Нашите мисли са с иранския народ, но трябва изцяло да се съсредоточим върху предстоящия мач", каза Берхалтер на пресконференцията преди мача, цитиран от ДПА.

Срещата в група В на Световното първенство между САЩ и Иран е с допълнителен заряд заради политическите противоречия между двете страни.

"За нас това е футболен мач срещу добър отбор. Нищо повече от това. Това е мач с важно значение, защото и двата отбора отчаяно искат да преминат в следващия кръг", добави Берхалтер.

Американската федерация по футбол обяви в изявление вчера, че е решила да се откаже от официалния флаг в профилите в социалните медии, за да демонстрира "подкрепа за жените в Иран, борещи се за основните човешки права". Този ход идва на фона на продължаващите протести в Иран.

Тази публикация предизвика възмущение в Иран, включително свързаната с държавата медия Taсним, която призова Съединените щати да бъдат отстранени от Световното първенство.

САЩ с провокация към отбора на Иран

САЩ с провокация към отбора на Иран

Двата отбора ще се срещнат на 29 ноември