Роналд Куман, който наследи Луис Ван Гаал на поста селекционер на националния отбор на Нидерландия по футбол от 1-ви януари, обясни в понеделник на пресконференция в Зейст, че ще бъде "много по-различен" от предшественика си в тактически план, съобщи АФП.

"Идеята е да се върнем към старата система с четирима защитници, а не с пет", каза 59-годишният специалист. Куман подписа договор до края на Световното първенство в САЩ, Канада и Мексико през 2026 година. Той не е сметнал за нужно да говори с Ван Гаал.

"Той беше непобеден 20 мача на поста си. Ще бъде чудесно и аз да мога да го направя, но искам да го направя по различен начин", каза новият селекционер. "По време на Световното първенство имаше немалко моменти, в които си казвах: "Това трябва да се промени!", добави той.

По време на Мондиала Ван Гаал не загуби нито един мач в редовното време, като Нидерландия бе елиминирана от бъдещия шампион Аржентина след изпълнение на дузпи.

Предизвикателството е голямо за Куман, за когото това ще бъде втори период начело на "лалетата", а целта му е да спечели Лигата на нациите, като се класира за финалната четворка, заедно с Испания, Италия и Хърватия.

"Гледах с особено око мачовете на Франция на Световното първенство. С пълното убеждение, че трябва да играем срещу тях със защита от четирима", каза още Роналд Куман, чийто отбор ще се изправи срещу "петлите" в квалификациите за Евро 2024.

Роналд Куман заменя Ван Гаал начело на Нидерландия

Роналд Куман заменя Ван Гаал начело на Нидерландия

Той се завръща начело на "лалетата", след като преди това води тима в периода 2018-2020 година