Ако Нидерландия победи Аржентина на четвъртфиналите на Световното първенство по футбол, шампионите на Южна Америка може да се изправят срещу големия си регионален съперник Бразилия във финалната четворка. Това изглежда като жесток график, но дори и той отстъпва на похода на отбора към финала през 1990, сочи анализ на Nielsen's Gracenote.

Новият формат с елиминации бе въведен през 1986, а четири години по-късно аржентинците са имали само 3% шанс да победят последователно Бразилия, Югославия и домакина Италия, за да стигнат до мач за купата срещу ФРГ. Те успяват, но падат от германците в последния двубой.

Междувременно, Франция от 1998 продължава да бъде отборът с най-големи шансове да стигне до финала. По пътя към трофея "петлите" надвиха Парагвай, Италия и Хърватия, което Gracenote изчислява на 35% вероятност за успешно класиране. В решаващия мач домакините победиха Бразилия.

Франция обаче бе с втория най-труден път към финала през 2006 (8% вероятност), следвана от ФРГ през 1986 (11%). И двата отбора загубиха мачовете за трофея на съответните турнири.

"Аржентина (2014) и Хърватия (2018) са единствените вицешампиони с по-големи шансове за достигане до финала от техните съперници - съответно Германия и Франция. В самия мач обаче и двата отбора бяха аутсайдери", пише Ройтерс.

"Според Gracenote, Аржентина (1986) е единственият аутсайдер в последните девет финала, който печели трофея. Южноамериканците обаче са били с 49% вероятност за победа срещу ФРГ, което е най-големият процент сред тези аутсайдери".

Скалони за Меси: Вадя го от игра, ако той пожелае

Скалони за Меси: Вадя го от игра, ако той пожелае

Личи си кой командва при "албиселесте"