Полша надделя над Саудитска Арабия с 2:0 в двубой от група "С", игран на стадион "Едюкейшън Сити. Първото попадение отбеляза Пьотър Жиелински в 39-та минута, а в 82-та минута Роберт Левандовски се разписа за първи път на Световно първенство. В края на първата част пък Войчех Шченсни спаси дузпа на Салем Ал Даусари.

Снимка 596748

Източник: GettyImages

Символичните гости пропуснаха страхотна възможност в началото на сблъсъка. Нападателят Мохамед Кано получи подаване на границата на наказателното поле и стреля обезателно, но Шченсни остана хлъднокръвен и се отличи с качествена намеса.

В 26-та минута Полша имаше шанс да излезе напред в резултата. Кристиан Биелик се извиси над всички и отигра топката с глава, ала съперников бранител я изби в ъглов удар.

Снимка 596799

Източник: GettyImages

Полша нанесе своя удар в 39-та минута, когато Роберт Левандовски пое пас зад гърба на отбраната и със сериозни усилия успя да задържи топката в пределите на терена, след което комбинира с Пьотър Жиелински и той от непосредствена близост даде преднина на състава.

Най- интересната ситуацията дойде в края на първата част, тъй като селекцията на Ерне Ривар получи правото да изпълни дузпа. Салех Ал Шехри беше задържан и се свлече на земята. Реферът се консултира със своите асистенти и отиде да прегледа съприкосновението с помощта на ВАР. Той се увери, че това е нарушение и посочи бялата точка. 

Снимка 596800

Източник: GettyImages

Войчех Шчесни обаче показа класата си и спаси наказателния удар, изпълнен по изключително нескопосан начин от Салем Ал Даусари. 

Саудитците в началото на второто полувреме имаха огромен шанс да възстановят паритета. Шчесни затвърди доброто си представяне и от непосредствена близост парира изстрел на Ал Даусари.

Снимка 596782

Източник: GettyImages

Подемът им не стихна и в средата на двубоя последваха два неточни удара, които преминаха опасно покрай стража на Полша.

В 62-та минута Аркадиуш Милик остана непокрит и с глава опита да удвои аванса на съотборниците си, но гредата го лиши от попадение. Роберт Левандовски също можеше да запише името си сред голмайсторите. Звездата на тима нацели гредата обезателно след първата.

Снимка 596802

Източник: GettyImages

В 82-та минута Роберт Левандовски дочака своя миг, за да реализира първия си гол на Световно първенство. Нападателят се възползва от грешка в защитата на тима, устреми се към Ал Оваис и с лекота го преодоля. 

Отново дълбоко в добавеното на време Левандовски можеше да вкара за втори път. Асът на отбора излезе на стрелкова позиция и с прехвърлящ удар се надяваше да направи успеха класически, но беше спрян от Ал Оваис.

Полша- Саудитска Арабия 2:0 (Развой по минути)
на живо

Полша- Саудитска Арабия 2:0 (Развой по минути)

Вижте подробности