Моделът Ивана Кнол от Хърватия се превърна в една от основните медийни звезди на Мондиал 2022. Фенката на "шахматистите" стана известна още през първата седмица на турнира, когато публикува няколко снимки по бански в "Инстаграм", а след това се появи на мача на Хърватия с Мароко (0:0) в тясна рокля в цветовете на традиционен хърватски екип с дълбоко деколте, но беше покрила главата си.

За втория мач на Хърватия срещу Канада (4:1) тя се появи с къса рокля с голи рамене. Това предизвика голям отзвук в Катар. Ивана беше обвинена за нарушаването на местните закони и мюсюлманските обичаи. Някои дори поискаха Кнол да бъде депортирана. Това обаче изобщо не притесни красавицата.

"Бях шокирана, когато за първи път научих за местните правила. Забранено е излагането на раменете, коленете, стомаха - и като цяло всичко. Помислих си: "О, Боже мой, аз дори нямам дрехи, които да покриват всичко. Бях много ядосана. В края на краищата аз не съм мюсюлманка. И ако ние в Европа уважаваме техния избор да носят хиджаб или никаб, мисля че те също трябва да уважават нашия начин на живот, нашата религия. Мога да нося рокли и бикини - аз съм католик от Хърватия, който дойде тук заради Световното първенство.", коментира Ивана.

"Но когато пристигнах в Катар, бях приятно изненадана - нямаше проблеми заради дрехите. Те позволяват да носите каквото си искате - ограниченията са само за обществени места и правителствени сгради. Изобщо не се страхувам от никакво наказание - особено арест. Местните ми потвърдиха, че мога да нося това, което си искам. Но дори не знаех, че видео или снимка по бельо на плажа може да бъде толкова голям проблем. В цял Катар ме обсъждат, всички ме разпознават."

"Никога не съм се страхувала да бъда арестувана за това, което съм. И не мисля, че мога да нараня някого, като нося бельо. Как деколтето и бикините могат да навредят на някой? Обяснявам - ако трябва да ме арестувате за това, арестувайте ме.

Но реакциите в Катар са добри. Много катарци идват и се снимат с мен", каза още Кнол в интервю.

Не всички катарци обаче се приближават до Ивана, за да направят снимка. Някои го правят отдалеч.

Вероятно сте виждали тази снимка - двама местни жители забелязват Ивана, която слиза по стълбите, а след това изваждат телефоните си и я снимат отзад. С този колаж Кнол отпразнува постигането на юбилейния един милион абонати в "Инстаграм".

Мохамед Хасан Ал-Джафари, влиятелен бизнесмен от Катар твърди, че не става дума за харесване на Кнол: "Само за ваша информация: те правят снимки не защото я харесват, а защото не им харесва, че тя изобщо не се облича според нашите правила. Можете да се уверите в това, като говорите с всеки местен."

Ивана беше и на Мондиал 2014 в Бразилия, както и на Мондиал 2018 в Русия. Но звездата ѝ изгря в Катар заради стила на обличане в този консервативен район.

Хърватската красавица вече има над 1,2 милиона последователи в социалните мрежи и собствена марка бански костюми.

Снимки: Инстаграм, Gettyimages