Една от неочакваните тенденции на Мондиал 2022 е слабата успеваемост при изпълнение на дузпи. Статистиката показва, че са пропуснати близо половината от отсъдените 11-метрови наказателни удари. От общо 31 дузпи са отбелязани 18 и 13 са пропуснати, което означава, че само 58% от опитите са реализирани. Останалите 42% са спасявания, греди и удари встрани от вратата.

При изпълнението на дузпи за определяне на победител в елиминациите, неуспешните опити са дори повече от успешните: 8 срещу 7. Разбира се, изборът е малък, защото само два мача от 1/8-финалите бяха решени с изпълнения от бялата точка. При отпадането от Хърватия японците вкараха само една дузпа от четири удара, а испанците нито една от три изпълнения при загубата от Мароко.

Пет пропуска бяха направени в редовното време на Мондиал 2022: Роберт Левандовски (Полша) срещу Мексико, Алфонсо Дейвис (Канада) срещу Белгия, Салем Ал-Досари (Саудитска Арабия) срещу Полша, Лионел Меси (Аржентина) срещу Полша и Андре Аю (Гана) срещу Уругвай.

Мондиал 2022 с най-малко удари от далечно разстояние

Мондиал 2022 с най-малко удари от далечно разстояние

В груповата фаза и 1/8-финалите само 7,6 процента от головете са дошли с шутове извън наказателното поле