Аржентинците се стремят да бъдат като примерния Лионел Меси, но в реалността са повече като бунтовника с недостатъци Диего Марадона, твърди Марсело Сотиле, автор на книгата "Меси, различният", пред агенция "Ройтерс".

В хода на Световното първенство в Катар сравненията между двамата велики аржентински футболисти, носили екипа на националния тим с номер 10, се превръщат в доминираща тема. И Меси, и починалият през ноември 2020 година Марадона вече са част от националната идентичност на Аржентина. Лионел Меси наследи магията на Диего Марадона на футболния терен, но извън него двамата трудно могат да са по-различни. Единият с имиджа на примерен семеен мъж, а другият с повече недостатъци и по-често свързван с различни проблеми.

"Лео е аржентинецът, който искаме да бъдем - уважителен човек, някой, за когото вратите са отворени навсякъде по света, пазещ добрия имидж, винаги придружаван от семейството си", казва Марсело Сотиле. "Диего е повече аржентинецът, който ние всъщност сме - с повече показност, бунтовник, който се бори срещу властта", добавя журналистът.

Наследството на Марадона бе опетнено от скандали и проблеми с наркотиците, но той остава обичан от аржентинците, които прощават на футболния гений недостатъците му заради щастието от спечелената световна титла през 1986 година.

Въпреки всичките си успехи в Барселона и превръщането му във водещ голмайстор в историята на Аржентина, Меси трябваше да се бори за такава безусловна любов и мечтае да изравни именития си сънародник със спечелването на Световното първенство, което е негов пети и последен опит за титла.

"Аз съм на 48 години, в моето поколение сме емоционални роби на Диего Марадона. Той е нашият идол, плакат на всяка стена", коментира още Сотиле, отбелязвайки, че по-възрастните аржентинци са по-склонни да фаворизират Марадона в сравненията с Меси. Авторът продължава с признанието: "Тези под 30 години обаче никога не са подлагали Меси на тази инквизиция. Моят 18-годишен син никога не е казвал за Лео "играе добре за Барселона, но не и за Аржентина".

Лионел Меси изведе националният отбор по футбол Аржентина до трофея от Копа Америка през 2021 година, но според Марсело Сотиле, само световна титла ще му донесе статута на Диего Марадона в родината му.

"Хората изискват повече от Меси, защото той излезе на сцената, за да се състезава с Марадона. В последните 15 години той е сред тримата най-добри футболисти в света. Трябва да го аплодираме за това постоянство. Но за съжаление, той трябва да спечели в Катар, защото в Аржентина само победата има значение. Аржентинците са много взискателни. Това е огромен футболен грях за Меси - да е играл на четири Световни първенства и да не е спечелил", завършва Сотиле.

Селекционерът на Австралия: Сбъдната мечтае да играем срещу Меси

Селекционерът на Австралия: Сбъдната мечтае да играем срещу Меси

"Никой не очакваше, че ще спечелим толкова мачове"