Вече бившият треньор на Витоша Костадин Ангелов коментира впечатленията си от Световното първенство пред ТОПСПОРТ. Ето какво заяви специалистът, който от новия сезон ще е спортен директор на "тигрите" от Бистрица.

Господин Ангелов, кое ви харесва и кое не на Мондиала до момента?

- Харесва ми, че виждам много добре подготвени тактически отбори, спазващи стриктно дисциплина. Като човек, който се занимава с футбол наблюдавам по-задълбочено работата на самите треньори по време на мачовете. Виждат се много хубави неща в начина на провеждане на мачовете от селекционерите и т.н. Не ми харесва, че се залага на по-предпазлив и защитен футбол, което има своето обяснение. На такъв тип първенство липсва време с играчите, не е като на клубно ниво - да работиш всеки ден с тях и с течение на времето да се придобива стил на игра. Затова и повечето отбори на Световното първенство се подсигуряват с по-защитна игра.

Очаквахте ли точно тези 4 отбора да стигнат до полуфиналите?

- С приятели говорих пред началото на първенството, че Белгия ще стане световен шампион. Сега обаче ще им е доста трудно срещу Франция. Хърватите много ми харесват, впечатлен съм от това, което показват до момента.

Стамен Белчев пред ТОПСПОРТ: Стилът "тики-така" няма как да се изчерпа, футболът на Бразилия се европеизира

Стамен Белчев пред ТОПСПОРТ: Стилът "тики-така" няма как да се изчерпа, футболът на Бразилия се европеизира

"Отпадането на фаворитите е част от чара на футбола", заяви специалистът

Изненадан ли сте от присъствието на Англия във финалната четворка?

- Разбира се. Генерално съм изненадан от тяхното поведение на терена и футбола, който практикуват. Не очаквах да ги видя в система 3-5-2, да са толкова комбинативни и добре организирани. Още повече, че доколкото знам изборът на англичаните във Висшата лига в момента не е особено голям. Адмирации за работата на треньорите и футболистите.

Кой измежду Хърватия и Англия има повече аргументи, за да играе на финал?

- Клоня към хърватите. Стоят добре на терена, като единици са силни футболисти, имат и добър колектив, смятам, че те ще бъдат единият финалист в Русия.

При другата двойка как виждате нещата?

- Трудно ми е да прогнозирам изхода от Белгия и Франция. Не крия симпатиите си към белгийците, харесват ми много, но това не значи, че ще победят. Мачът ще е много интересен и на терена, и на двете скамейки.

Какво най-много ви допада в играта на Белгия?

- Всичко. Като започнем от треньора, който за мен е №1 на това Световно първенство. Показва изключителни умения. Личи си, че е много интелигентен човек, който изпипва нещата до най-малкия детайл. Начинът, по който се подготвя за всеки мач ми прави изключително впечатление. До момента бих казал, че няма грешен ход. Умее да използва успешно футболистите си на позиции, дори да не са характерни за тях. Сменя постройката на игра във всеки мач спрямо съперника, смените му са точни и навременни, което се видя в мача срещу Япония. Фелайни и Шадли влязоха и обърнаха събитията. За мен като треньор на това Световно първенство Роберто Мартинес е над всички.

Има ли други селекционери, които ви допаднаха като начин на работа?

- Както казах вече, англичаните ме изненадаха приятно, което се дължи на Гарет Саутгейт, защото преди него отборът играеше по съвсем различен начин от сегашния. Златко Далич също показва добри умения във воденето на мачовете, макар че той пое отбора в движение.

ВАР системата е обект на доста коментари. Вашето мнение какво е - "за" или "против" нея сте?

- Аз съм човек, който обича нововъведенията. Не виждам нищо лошо в навлизането на технологиите във футбола, както например е в тениса. Шансът за справедливост е много по-голям със системата ВАР. Разбира се, хубаво е, че човешкият фактор остава водещ, защото забелязвам едно странно тълкуване у нас, че едва ли не крайните решения ги определя самата система. Но ние, българите, сме такива - не обичаме много промените (смее се).

Кои футболисти ви направиха по-силно впечатление?

- Честно казано, не съм се задълбочавал да гледам представянето на отделните играчи, за мен по-интересна е тактическата постройка на терена, прехода от едната към другата фаза и т.н.

Защо фаворитите се сгромолясаха и си тръгнаха толкова рано? Особено тези, които практикуваха т.нар. стил "тики-така".

- Защото си мислеха и се надяваха, че могат да играят футбол, който както отбелязах в началото на разговора, изисква всекидневна ангажираност с играчите. Изисква време, което отборите нямат на Световно първенство. Но не бих казал, че стилът "тики-така" е изчерпан. По-скоро е по-подходящ за клубен отбор, където имаш нужния срок, за да предадеш идеите си на футболистите.

Димитър Телкийски: Франция заслужава най-много да спечели световната титла

Мечо Телкийски пред ТОПСПОРТ: Франция заслужава най-много да спечели световната титла

"Селекцията на Дешан е едно ниво над Белгия, очаквам всичко от сблъсъка Хърватия - Англия"