Навършилият 57 години вчера, Гари Линекер е неповторима личност. Носителят на "Златната обувка" от Мондиала в Мексико през 1986-та празнува далеч от дома. В Москва. Той ще е водещ в церемонията по теглене на жребия за Световното първеснтво в Русия догодина.

Предлагаме ви интервю с англичанина, публикувано на официалния сайт на FIFA, часове преди началото на церемонията.

Снимка 326683

Източник: FIFA.COM

Какви са вашите очаквания за жребия в Москва?

- Надявам се всичко да премине "по вода". Дано няма проблеми и аз не направя фрапантни грешки (смее се). Предполагам, че ще съм малко изнервен. Участвал съм в редица събития по телевизията, но този път е различно. Целият свят ще ни гледа.

Все пак, ще сте заобиколен от ваши колеги, които ще помагат.

- Така е, на практика ще сме цял футболен отбор! Ще има 8 асистенти, които ще помагат с жребия, а самите те са държали златната купа ръцете си. Ще има и представители на домакините - Никита Симонян. На 91 е и е в страхотна форма. Ще бъде много полезен на новаци като мен.

Участие в подобно събитие навява ли ви спомени за вашите Световни първенства като футболист?

- Няма как, Мондиала е нещо незабарвимо. На единия спечелих "Златната обувка", на втория вкарах още няколко гола и стигнахме до полуфинал. След края на спортната си кариера започнах да отразявам Световни първенства в BBC, надявам се да го правя и следващата година. Усещането да се докоснеш до това събитие е невероятно за всеки играч. Изправяш се на най-голямата сцена срещу най-добрите.

Снимка 326682

Източник: FIFA.COM

Бихте ли описали турнира с три думи?

- Моля? Само с три думи (смее се)? "Най-доброто спортно събитие на планетата". Това е Световното за мен.

Какво бихте дали да играете на Мондиал отново?

- Постигнал съм достатъчно. Когато трябваше аз да играя го направих. Няма как да го сторя отново, има причина да се отказваме от футбола, нали? Не съм във форма, краката ми не ме слушат вече.

Кой е вашият фаворит за титлата?

- Обичайните заподозрени - Бразилия и Германия. Никога не можеш да ги отпишеш. Историята показва, че винаги са били много успешни. Испания отново ще е сред конкурентите, но гледайки кадровите възможности трябва да посоча Франция. Само вижте за какви линии става въпрос - страхотен вратар, много силна защита и талантлива халфова линия. Н'Голо Канте е невероятен! Напред е Килиан Мбапе, който е потенциална суперзвезда. Отборът е в страхотна форма и ще бъде след последните оцелели в турнира.

Снимка 326685

Източник: FIFA.COM

Има ли шанс Англия?

- Не мисля, че отборът е сред фаворитите. Всъщност, скоро не сме били сред тях. Разполагаме с талантливи играчи, които тепърва ще навлизат при мъжете, но в Русия ще им е още твърде рано. На световните първенства за до 17 и до 20 годишни Англия се представи много добре. Скоро ще дойде и времето на тези момчета. Мисля, че ще се представим прилично на Мондиала догодина.

За финал нека погледнем към церемонията. Светлините ще сочат единствено вас на сцената. Какво ще е последното нещо, което ще премине през главата ви преди началото на жребия?

- "Не оплейсквай нещата!" - Това е. Най-вероятно тази мисъл няма да ме остави до последно.

Гари Линекер: Без Италия световният шампионат ще бъде друг

Гари Линекер: Без Италия световният шампионат ще бъде друг

"Дали отборите в турнира не трябва да станат 48"