Световното по футбол догодина в Бразилия не е залък за всяка уста. Само фенове с дълбоки джобове могат да си позволят да отидат в страната на кафето, да останат там 32 дни от откриването на 12 юни до финала на 13 юли и да ходят по мачове.
Поне 20 хиляди лева (10 хиляди евро) са нужни за такъв едномесечен трансатлантически воаяж.

Най-скъпото перо в бюджета на запалянкото са самолетните билети и нощувките. Цените на полетите от Европа до Бразилия и обратно непосредствено преди и след мондиала растат с всеки изминал ден. Ако се направят резервации сега, за презокеанското пътуване са нужни 1800 евро. По Коледа, след жребия за финалните групи на 6 декември, цената на билета ще скочи на 2000 евро. А в навечерието на мондиала - поне с хилядарка отгоре.

За баровците бизнес класата излиза 5-6 хиляди евро. Отсега са разпродадени всички полети на големите авиокомпании от Рио до Европа на 14 юли, деня след финала на "Маракана".

Заради високите цени и малкото желаещи българските туроператори засега не предлагат организирани екскурзии за световното. Наши фирми са правили опити да се вклинят в пакети на чужди туристически компании, които ще водят в Бразилия фенове от Германия и Италия например. Но не са се намерили достатъчно българи да се включат в пътуването.

Организираните екскурзии с големи групи предлагат по-добри цени, отколкото ще намерят отделно пътуващите фенове. Но явно нашите сънародници трябва да се оправят самостоятелно за Бразилия. А ако са по-платежоспособни, могат да си поръчат камерна екскурзия за компания от 6-8 души.

Българските граждани нямат нужда от визи за влизане в Бразилия и могат да прекарат там до 90 дни. Престоят обаче ще им излезе солено, особено по време на световното. Защото хотелите вдигат цените като за... световно! Между 3 и 5 пъти скачат нощувките за мондиала, като в сносен хотел с 3 звезди ще се спи за минимум 150 евро на вечер. Колкото по-рано се направят резервации, толкова по-изгодно - също като при самолетните билети. При такива цени са необходими поне 4000 евро за хотел за един месец в Бразилия.

Разходите започват с такива числа, но не свършват дотук. Големите разстояния между градовете домакини (виж картата вдясно) се преодоляват с вътрешни полети. Около 200 евро струва в момента 4-часовото пътуване със самолет от южния град Сао Пауло до Манаус (административен център на Амазония).

Алтернатива на въздушния транспорт почти няма. Железопътната мрежа в Бразилия е слабо развита, за по-къси разстояния може да се вземе автобус, но отнема много време и едва ли е най-приятния начин за пътуване. Любителите на шофирането може да наемат кола - всички познати в Европа големи фирми присъстват в Бразилия. Но и при тях е като с хотелите - цените се вдигат яко за световното.

Ден година храни. На този принцип всеки домакин на голямо първенство гледа да изцеди повечко пари от туристите. За времето на световното се очаква всичко да поскъпне - от сандвича до платената любов. А предлагане от всичко има в изобилие, може да ви се приискат забавления или сувенири и подаръци. Въпросът е какво можете да си позволите.

Според българската държавна наредба за командировките в чужбина за Бразилия на човек се полагат 35 долара (25 евро) дневни и 100 долара (73 евро) за нощувка. Тези пари едва ли ще ви стигнат.

В крайна сметка по-добре е да си купите огромен телевизор, много бира и мезета и да гледате мачовете от Сектор Ф (фотьойла).