Селекционерът на националния отбор по кикбокс Станислав Бахчеванов сподели специално за потребителите на ТОПСПОРТ очакванията си за предстоящото Световно първенство в Сараево. Шампионатът на планетата стартира на 19.10. Той ще се проведе в стиловете лоу кик и К-1.

Един от членовете на Управителния съвет на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай, който е сред основоположниците на бойните изкуства у нас и е спомогнал за успешното стартиране, а след това и реализация на кариерите на редица емблематични фигури в българския кикбокс, разкри любопитни подробности за перфектната степен на организация в конфедерацията ни и отличната работа на всички нейни управленски и спортно-технически звена.

Предлагаме ви основните опорни точки от разговора ни с легендарния председател и треньор на СК "ЙОРК":

Г-н Бахчеванов, какви са очакванията Ви за предстоящото Световно първенство в Сараево, в стиловете лоу кик и К-1?

- Както винаги съм и винаги ще бъда максималист в очакванията си. Изисквам и очаквам най-доброто от всички национални състезатели. Вярвам че всички заедно ще се раздадем до край в ринга и ще извоюваме максимален брой призови места.

С колко състезатели заминава тимът ни и може ли да се каже на кои от тях разчитаме най-вече за достигането до борбата за медалите, а защо не и до върха? Ще можем ли да подобрим постижението си от последния Мондиал?

- Националният ни отбор е от 13 състезатели. 9 на ринг в стиловете К1 и лоукик и 4 на татами стил лайтконтакт. Всеки един е най-добрият в своя стил и категория, показал най-доброто от себе си през цялата година, в квалификации, турнири на аматьорско и професионално ниво и в подготовката си до момента. С колегата ми Владимир Вълев сме избрали най добрите млади надежди, в лицето на Доброслав Радев /лоукик/, Теодор Христов /К1/, Полина Галинова /К1/, Александър Чакъров /К1/, Георги Денев /К1/, Виктор Иванов /локик/, Димитър Стоянов /К1/. Също големи надежди залагаме и на калените в много турнири титуляри Димитър Пенчев /лоукик/ и Костадин Костов /К1/. В стил лайтконтакт и четиримата ни национали Василена Йорданова, Кристина Николова, Александър Цезар Ангелов, Иван Кръстанов са най добрите в своите категории и са многократни носители на световни и европейски титли и искрено вярвам, че за пореден ще докажат своята класа и защитят за пореден път своите титли и честта на България. Знам че всички ще се раздадем до край и ще постигнем най доброто на което сме способни

Снимка 447600

Как оценявате проведените подготвителни лагери за Световното първенство? Имахте възможността да се готвите в Банско, а след това и в комплекс "Камчия". На кои състезателни елементи бе наблегнато, ако можете да споделите?

- Подготовка премина перфектно. Всеки от бойците изпълняваше точно поставените задачи. Дисциплината беше на отлично ниво. По отношение на състезателните елементи, работим строго индивидуално с всеки от бойците. Съобразно с неговата физика, психика, стил на бой, коригираме слабите страни на всеки един, акцентираме на силово-скоростната издръжливост, воденето на боя във трите дистанции, близка, средна и далечна.

Огромен успех за Българската конфедерация по кикбокс и муай тай

Огромен успех за Българската конфедерация по кикбокс и муай тай

Благодарение на подкрепата от страна Министерство на младежта и спорта, в лицето на министър Красен Кралев, това дългоочаквано събитие се случи

Над 190 състезатели от 30 клуба взеха участие на Държавното първенство по кикбокс. Със сигурност конкуренцията е отлична новина за спорта ни, но пък това прави Вашата задача, заедно с г-н Владимир Вълев нелека, що се касае до определянето на състава за планетарния шампионат.

- Наистина се получи страхотен турнир. Конкуренцията беше на ниво, това издига нивото на състезателите и показва реалната моментна форма на всеки един национал. Това ни даде възможност да подберем най добрите бойци които да ни представят на Световното първенство в Сараево.

Снимка 447599

Вие сте сред основоположниците на кикбокса и муай тай във Варна, като сте дал успешен старт на кариерата на редица настоящи собственици на клубове. Каква е цялостната Ви оценка за нивото на българския кикбокс в момента?

- Да кикбоксът е моят живот, любов и бизнес. Като състезател съм един от първите шампиони на България, както на аматьорския, така и на професионалния ринг. Когато 1999 г.създадох своя клуб ЙОРК, при мен започнаха и постигнаха невероятни успехи като бойци на аматьорския и професионален ринг, а по късно и като собственици и треньори на едни от най добрите клубове - Красимир Димов, Владимир Вълев, Кристиян Георгиев /ТИМ/ Варна, Галин Димов /Вокил/ Варна, Добромир и Рангел Иванови /ДРИЙМ/ Варна, Тодор Тодоров /ЛЕГИЯ/ Варна, Тихомир Митев, Стефан Станков, Георги Тодоров /ЙОРК/ Варна. В момента в българския кикбокс се извършва смяна на поколенията, което неминуемо дава отражение върху нивото на представяне. Аз съм оптимист, защото младото поколение български национали успя и се изгради, следвайки и учейки се от своите славни предшественици. Настоящото ниво е много добро както на ринг, така и на татами, където имаме невероятни успехи на световно и европейско ниво.

Бахчеванов и Питбула поемат селекцията в кикбокса

Бахчеванов и Питбула поемат селекцията в кикбокса

"Радвам се, че се обединихме и подкрепихме предложението"

Разбрахме, че поради засиления интерес към този спорт, възнамерявате да направите така, че повече хора да тренират, стартирайки строежа на три нови зали. Това ли е една от задачите Ви като кандидат за общински съветник? Какви други цели сте си поставил в тази насока?

- Да, кандидатирам се за общински съветник от гражданската квота в листата във Варна. В напреднала фаза е осъществяването на мой личен проект - откриването на три напълно оборудвани зали за бойни изкуства /кикбокс, муай тай, ММА/ в квартал Аспарухово и в центъра под Колхозен пазар. С което ще допринесем за възможността на всички деца, младежи и желаещи да практикуват бойни спортове, като масов спорт, любители, аматьори и професионалисти. Основни приоритети за мен в предстоящия мандат ще бъдат спорт и култура, като под това разбирам младежки дейности и спорт, масов и професионален спорт, спортни програми и дейности за възпитание, адаптиране и социализиране на малцинствата и проблемни деца, работа с проблемни и агресивни деца, младежи, работа с малцинства, социализиране реализация и приобщаване чрез спорт, образование и култура. Работа с хора от всички възрастови групи, обучение, бойни спортове и обучение теоретично и практическо, за действие в екстремални и кризисни ситуации, общо физическа подготовка, физическа култура, спорт, работа и подпомагане на състезатели на аматьорско и професионално ниво.

Българска конфедерация по кикбокс и муай тай организира теоретичен и практически семинар за подготовка на нови спортни съдии

Българска конфедерация по кикбокс и муай тай организира теоретичен и практически семинар за подготовка на нови спортни съдии

"Всички знаем, че е освен опазването на живота и здравето на състезателите от огромно значение също е и безпристрастното и правилно отсъждане по време на срещите"

Работите много успешно с почти всички организатори на бойни събития в страната. Участието на национали по кикбокс и муай тай в подобни прояви вдига качеството на съвсем различно ниво, като класата на бойците ни е очевидна.

- В прекрасни отношения съм с почти всички организатори и промоутъри на професионални вериги на национално и европейско и световно ниво. Всичко това се дължи на авторитета и взаимното доверие изградени през годините на дълга и качествена работа. Наистина участието в професионални турнири вдига нивото на нашите най-добри бойци, а техните страхотни победи и титли говорят най-добре за качеството на българския кикбокс - на национално, но също така и на европейско и световно ниво.

Конфедерацията по кикбокс и муай тай записва успех след успех. Степента на организация в Управителния съвет е безупречна, като със сигурност това е от ключово значение за безпроблемното протичане на сезона. Как постигате тази синергия? Със сигурност фактът, че дълги години работите с Ваши възпитаници в спорта в управлението на конфедерацията е от значение.

- За краткото време, в което вече съм част от новия Управителен съвет на БККБМТ, заявявам най отговорно че успяхме и продължаваме да вземаме кардинални решения по отношение структурата, съдийска колегия, национални гарнитури, обновяване на правилата за работа, подготовка и контрол в синхрон със световните изисквания и стандарти в спортовете кикбокс и муай тай. Колкото до синхрона на вземане на решения, мисля че всички мои колеги в Управителния съвет на БККБМТ са бойци, специалисти и професионалисти, израснали от най-ниското ниво и доказали с постиженията си, че за нас кикбоксът е кауза, начин на живот и себереализация.

България спечели 53 медала на Световната купа по кикбокс в Будапеща

България спечели 53 медала на Световната купа по кикбокс в Будапеща

В престижната надпревара участваха повече от 3 хиляди състезатели

Какви са очакванията Ви за Световното първенство по кикбокс, в стиловете киклайт контакт и фул контакт, което ще се проведе в Анталия в края на ноември?

- Очаквам достойно представяне. Ще бъдем представени от малко но качествени бойци.

Кои национали ще представляват страната ни там?

- Очаквам отлично представяне от призьора от миналата година Цветозар Кючуков /фулконтакт/, също така от Пламена Димова /фулконтакт/, Георги Манов /фулконтакт/. При ветераните в стил киклайт честта на България и за световна титла ще се състезава многократният носител на титли от световни и европейски турнири и главен треньор на Спортен клуб кикбокс ТИМ /Варна/ Красимир Димов.

Прави впечатление, че не сте излизал от перфектна спортна форма. Означава ли това, че скоро отново може да ви наблюдаваме на ринга?

- Когато спортът е твоят начин на живот, неминуемо в организма на човек се натрупват качествени промени, които допринасят за нормалното функциониране на организма както и за спортното дълголетие. Запомнете, спортът е най-евтината и дългосрочна инвестиция в нашето физическо и психическо здраве, самочувстие и дълголетие. Колкото до някакви изяви в близко бъдеще, засега ще запазя мълчание.

Станислав Бахчеванов пред ТОПСПОРТ: Не са нужни думи там, където юмруците говорят истини

Станислав Бахчеванов пред ТОПСПОРТ: Не са нужни думи там, където юмруците говорят истини

"С удоволствие бих подарил на феновете на К-1 в България един реванш срещу моя стар приятел Реми Боняски"