Един от най-популярните и успешни ММА състезатели в България Камен Георгиев гостува в студиото на ТОПСПОРТ.

Треньорът в "Боен клуб България" сподели любопитни подробности за подготовката и ежедневието на бойците в страната, като даде и ценни насоки на бъдещите професионални състезатели у нас.

Припомнете си първата част от нашия разговор:

Камен Георгиев: ММА промоутърите в България са едно цяло и заедно повдигат нивото на бойните спортове (ВИДЕО)

Камен Георгиев: ММА промоутърите в България са едно цяло и заедно повдигат нивото на бойните спортове (ВИДЕО)

"В нашия клуб вървим напред заедно от много години, всеки подпомага другия"

Предлагаме на вниманието ви и следващата част от интервюто ни с Камен Георгиев:

Къде намираш самият ти разликите в ММА у нас между статуквото сега и това от преди години?

- Няколко са разликите. Имаше повече спонсори, много желаещи да се състезават. Световната финансова криза неминуемо удари спорта, като цяло и започна отлив на спонсори и от ММА в България. Развиваше се бързи темпове заради ентусиазма, който цареше у нас. Много състезатели от различни спортове участваха в ММА турнири. След това ситуацията се промени. TWINS MMA и ISFA MMA освен с организационната работа по една гала, трябва да отделят и значително време за отблъскване опити за проваляне събитията им. Въпреки всичко, няколко организации продължават да развиват смесените бойни изкуства, поради определени причини не е толкова богат избора на добре подготвени бойци.

Снимка 454457

Защо все още има хора, според които бойците са нещо нередно? Осъзнават ли ММА бойците у нас взаимовръзката между философията на бойните спортове и просто провеждането на една среща в клетката?

- Няколко са причините. Няма най-важна, първостепенна или второстепенна - всички са взаимно свързани. Рaзни улични побойници биват представяни от медиите като изявени състезатели. Много популярно е да бъдат представяни като ММА бойци - това лесно може да се провери, поради единният регистър за цял свят. Всеки с професионален мач може да бъде намерен с sherdog.com, въпреки че проверката отнема секунди, това е модерно и продава статиите. В повечето случаи набеденият за такъв няма и представа какво е ММА. Една случка с псевдо състезател отразена в медиите - винаги има широк негативен отзвук. От друга страна наистина има трениращи, които си мислят, че уменията, придобити в залата, могат да се използват безконтролно и са нещо повече от други хора. Тук е изключително важна ролята на треньора! Той в никакъв случай не може да бъде някой, на когото му се заплаща за да повиши техническите умения на даден индивид. Залата по бойни изкуства е нещо коренно различно от такава, в която отиваш да се изпотиш и да поудряш по чувал. За това има достатъчно книги и филми. Как и защо трябва да се направи - предполагам е ясно на всеки, който е израснал в нормално семейство и има възпитание в основни човешки добродетели.

Снимка 454466

Има такива, които сриват имиджа на хилядите трениращи, показали и доказали нуждата от трениране на бойни изкуства. Естествено от това се възползват определени псевдо треньори, които се закрепят за бойците и откровено ги лъжат, че ги тренират и управляват кариерите им. Те плъзгат точно на там един боец - да се отнася с презрение към съперници и всички с които не пие редовно по нощните клубове. Примери много, измамници има във всички сфери. Но, ако те е мързяло да проучиш с кой се захващаш - проблемът си е изцяло твой, а не на липса на информация. Интернет има навсякъде, в малките градове дори не е необходим, защото всичко се знае. Ако нямам достатъчно информация и не знам нещо - обаждам се на приятели... И когато примерно Росен Димитров ми каже: "Този ляв-десен не може да направи!", всичко става ясно. Всеки може да си потърси зала в която има подходяща атмосфера и свестни хора, но мнозина се лъжат по "Фейсбук-измамници". Ако искаш да бъдеш лъган - винаги ще се намери кой да те излъже.

Какво е следващото препятствие пред теб и как успяваш да съчетаваш семейния живот с ежедневието на боец и треньор?

- Правя това от много години и не е нещо ново за мен. Създаваш си режим. Респективно това става рутина и нещо, без което не можеш. Когато бяхме малко хора, с които тренирах и се грижех за тяхната подготовка, беше много по-лесно. Когато формирахме голяма група с подрастващи - това не се оказа толкова лесно. Освен базови умения, които трябва да формират, някои от юношите искат да се състезават за които търсиш подходящи състезания, в които да се включат и подготовката протича по друг начин. Но за това ми помагат доказани професионалисти, като Нурал Назмиев, Тони Маркулев, Преслав Кулеков, Борис Величков, Явор Нинов, Карен Хачитарян, Пейо Мариновски и много други. Точно тук е и разковничето за следващите състезания, те трябва да са подходящи както за доказаните състезатели в клуба, така и за тези които ходят по техните стъпки. Затова за 2020 година сме формирали прогнозен план за участия, но още не всичко е изчистено. Сигурни са само Европейското и Световното първенство по комбат рестлинг. Като младежката формация ще вземе и максимален брой участия в кикбоксови състезания.

Снимка 448607

Би ли споделил с нашите читатели своята прогноза за шампионските мачове на UFC 245?

- Камару Усман и Аманда Нунеш ще са победители. Просто имат много повече технически аргументи от съперниците си. Мачът между Макс Холоуей и Волкановски е завързан, няма да се победят в първи или втори рунд, вероятно ще стигнат до съдийско решение. Много са изравнени силите и точна прогноза е невъзможно да се даде. С най-голям интерес очаквам срещата между Камару Усман срещу Колби Ковингтън.

Снимка 404139

Източник: Twitter