Един от първите съперници в професионалната кариера на Благой Иванов - Камен Георгиев сподели пред ТОПСПОРТ очакванията си за предстоящия дебют на Багата в UFC.

Благой се изправя срещу Жуниор дос Сантос в малките часове на неделния ден, в основната битка за вечерта в Бойзи, Айдахо. Сблъсъкът, разбира се, е в тежка категория на най-популярната ММА верига.

Снимка 353830

Източник: Twitter

Камен Георгиев е една от най-ярките емблеми на България в света на бойните спортове. Състезател, треньор, боец по призвание и по душа, запознат в детайли с всяка малка подробност, с всеки наглед незначителен, а всъщност определящ акцент в бойните изкуства, Георгиев не един и два пъти е вдигал на крака българските фенове, печелейки титла след титла във всевъзможни стилове, доказвайки пред света, че страната ни има с какво да се гордее на тепиха, татамито и ринга. Един от ветераните ни, познат в целия свят с изявите и неопетненото си реноме, разполага с десетки отличия както в определяните като обичайни, така и в нетрадиционните бойни стилове. Георгиев е световен, европейски и балкански шампион по санда, планетарен номер едно в бойното самбо, световен първенец по combat wrestling, шампион в един от изначалните бойни стилове - панкратион, както и многократен победител в ММА-сблъсъци, разполагащ с над 20 успеха в смесените бойни изкуства.

Снимка 326677

Разговорът ни с Камен Георгиев, специално за потребителите на медията ни:

По данни на Уикипедия и "Шердог", си съперник номер едно в професионалната кариера на Благой. Ясно е, че той имаше срещи и преди вашите две, но това гласи утвърдената в световен мащаб статистика. Битката, която предстои, е от съществено значение не само за самия Иванов, но и за българските бойни спортове въобще. Съгласен ли си с едно подобно становище?
- Мачът Благой Иванов срещу Жуниор дос Сантос безспорно е най-значимото събитие за всички нас, които се интересуваме от какъвто и да е боен спорт. Абсолютно съм съгласен.

Какво го прави толкова важен?
- Първо - това е мач в тежка категория на най-голямата MMA организация в света UFC. Второ, това е главно събитие на галата UFC Fight Night 133, а в цял свят рекламата на събитието тръгва от основната среща. Тоест България, като държава, се рекламира без да бъде инвестирана една стотинка. Съперникът му е бивш шампион в тази верига и се считаше за най-силния или най-опасния (според разлините преводи) мъж на земята.

Снимка 364587

Източник: GettyImages

Благой обаче не само знае какво е да се биеш с шампион, а и да бъдеш такъв. С няколко поредни успешни защити.
- Точно така. Благой идва със статуса на шампион на WSOF, въпреки че в англоезичните новини го определят, като бивш шампион. Няма как да е бивш! Към днешна дата, WSOF (понастоящем PFL) не е определяла друг шампион в тежката си категория.

Снимка 367504

Източник: Twitter

Всички се интересуват възможно ли е Благой да стигне до победата в сблъсъка. Какво е твоето мнение?
- Лично за мен това кой ще победи не е основният въпрос. Но все пак никой освен състезателите не се интересува и не помни през какво си минал за да стигнеш до този етап. До този мач. В бойните изкуства за най-голяма победа се счита победата над самия себе си. Това американската публика не го разбира, а за съжаление след промяната на ценностния модел в България, това важи и за голяма част от нашата публика.

Говорихме с теб и ми сподели, че смяташ, че Благой Иванов върви по възходяща линия. Би ли обяснил и на аудиторията ни какво включваш в това си твърдение
- Няколко са нещата. Значително подобрение в боксовите умения, завършващият му удар е силен от доста години, но вече има спокойствие в цялостната игра. Значително подобрение в граплинг частта - още след първия си престой в САЩ, напредъкът беше видим по време на тренировки. Значително подобрение и в борцовата част.

Снимка 284202

Източник: WSOF

Има и критици на Багата. Те акцентират върху "липсата на въздух" за 5-рундова битка. Знам какво мисля аз, но какво е твоето мнение по въпроса?
- Много е критикуван за кардиото си, но съдят за него по това как диша и как изглежда на телевизионен екран, а не колко издържа. Едното няма нищо общо с другото. А трябва да отбележим, че и Дос Сантос не е машината която беше.

Защо?
- Най-силната му страна - боксовата сякаш я няма. Изпреварват го, инкансира нокаути. Физически категорично е назад спрямо предишното си ниво. Няма я бързината, която демонстрираше. Дори на тренировки изглежда бавен.

Снимка 364586

Източник: GettyImages

На теория, разбира се...
- Да. Това естествено са само показатели на хартия. По време на битката, волята ще определи крайния победител.

Благой провежда усилени тренировки в АКА, в компанията на редица шампиони и състезатели, достигали до мач за титлата в своята дивизия на UFC. Това няма как да не му е от полза.
- Да. Всички видяха, че Благой от известно време тренира с шампионите Даниел Кормие и Кейн Веласкес. Освен с шампионските си постижения, двамата са известни и с техническите си уменията. Това безспорно ще е от полза за Благой. Веласкес два пъти побеждава Дос Сантос в мачове за титлата на тежка категория.

Снимка 367501

Източник: Twitter

Би ли се ангажирал с прогноза?
- Накратко - шасовете са много изравнени.

Петър Стоичков пред ТОПСПОРТ: Срещата на Благой с Дос Сантос ще дефинира бъдещето му в UFC

Петър Стоичков пред ТОПСПОРТ: Срещата на Благой с Дос Сантос ще дефинира бъдещето му в UFC

"Тепърва ще имаме възможност да видим на какво е способен Багата в най-популярната верига в света"

Стоян Саладинов: Багата ще победи! Има само един човек, когото трябва да слуша по време на битката с Дос Сантос

Откривателят на Багата пред ТОПСПОРТ: Благой ще победи! Инстинктът му е даден от Бога

"В страхотна форма е, уверявам ви. И в чудесно състояние на духа"

Росен Димитров: Благой Иванов има силите да стане шампион на UFC!

Близнака пред ТОПСПОРТ: Багата има силите да стане шампион на UFC!

"Дос Сантос не превъзхожда с нищо значително шампиона ни"