Камен Георгиев е една от най-ярките емблеми на България в света на бойните спортове. Състезател, треньор, боец по призвание и по душа, запознат в детайли с всяка малка подробност, с всеки наглед незначителен, а всъщност определящ акцент в бойните изкуства, Георгиев не един и два пъти е вдигал на крака българските фенове, печелейки титла след титла във всевъзможни стилове, доказвайки пред света, че страната ни има с какво да се гордее на тепиха, татамито и ринга. Един от ветераните ни, познат в целия свят с изявите и неопетненото си реноме, разполага с десетки отличия както в определяните като обичайни, така и в нетрадиционните бойни стилове. Георгиев е световен, европейски и балкански шампион по санда, планетарен номер едно в бойното самбо, световен първенец по combat wrestling, шампион в един от изначалните бойни стилове - панкратион, както и многократен победител в ММА-сблъсъци, разполагащ с над 20 успеха в смесените бойни изкуства.

Специално за ТОПСПОРТ, Камен Георгиев сподели впечатленията си от бойната галавечер UFC 216:

Кой сблъсък от основната файт карта за вечерта ти допадна най-много и защо?
- Категорично това е мачът между Тони Фъргюсън и Кевин Лий. Заради показаната класа, желанието за победа и стръвта с която се хвърлиха в боя.

Снимка 317401

Източник: GettyImages

Фъргюсън и Лий поднесоха истинско шоу на феновете, като в мача сякаш имаше всичко, което запалянковците могат да си пожелаят. И двамата демонстрираха завидни умения както в стойка, така и що се касае до представянето им на земя. Заслужен ли беше успехът на победителя?
- Мачът наистина предложи всичко и зрителите няма как да не са доволни! Щом единият състезател се е предал, то той е признал превъзходството на опонента си. И двамата се представиха на високо ниво. Фъргюсън затвърди възходящата си форма, но този път допусна повече грешки отколкото преди преди 11 месеца. Тогава не беше фаворит и срещу Рафел дос Аньос демонстрира много по-дисциплинирана игра, с по-малко допуснати удари. Явно в ролята си на фаворит става небрежен.

Снимка 317403

Източник: GettyImages

Димитриъс Джонсън постави уникален рекорд за най-много успешни поредни защити на титлата си. Представянето му срещу Рей Борг включваше тотална доминация във всеки един момент от сблъсъка. Ударите в края на мача бяха с над 100 повече за Могъщата мишка срещу претендента. Иска ми се обаче да кажем нещо повече за начина, по който той надделя над Борг - с опит за изпълнение на суплес, по средата на който той осъществи успешен армбар. Буквално щеше да счупи ръката на Борг. Каза, че е тренирал това изпълнение много пъти в залата. То обаче не е никак лесно за изпълнение, особено на галавечер, срещу съперник, който е Топ 3 на класирането в категорията си.
- Джонсън се чувстваше комфортно в мача, доминираше над противника си и това, че стигна до 5-и рунд не бива да ни заблуждава. През цялото време Димитриъс търсеше завършване на мача със събмишън и не се притесняваше, когато противникът му се измъкваше от една ситуация, защото моментално попадаше в друг капан. Въпрос на време беше капанът да се затвори. Класациите са условни, никога не бих сложил Рей Борг в Топ 3 на категорията, има доста по-заслужили от него.

Снимка 317408

Източник: GettyImages

Миналият път говорихме за Фабрисио Вердум и неговия непрестанен стремеж към възвръщане на световната тила в тежка категория. Той вече е с една стъпка по-близо до изпълнението на тази своя цел, след победата си срещу Уолт Харис. В последния момент Дерик Люис отпадна от сметките заради контузия, буквално 3 часа преди старта на вечерта, но Харис, въпреки убедителната си статистика, не се оказа достоен заместник и загуби още в първия рунд.
- Вердум е безспорна класа! Колко опасен е в момента за останалите в тежка категория не можем да кажем, тъй като бързата победа не предостави материал за сравнение, но се надявам скоро гледаме следващия му мач.

Камен Георгиев пред ТОПСПОРТ: Димитриъс Джонсън не е най-завършеният в UFC, GSP неслучайно е икона

Камен Георгиев пред ТОПСПОРТ: Димитриъс Джонсън не е най-завършеният в UFC, GSP неслучайно е икона

"Съперникът на Багата е силен, но ще допусне грешка"

Първата италианка в UFC стартира пътя си в надпреварата с категорична победа срещу Калиндра Фария още в първия рунд. Очакваше ли нещо подобно? Колко силна всъщност е италианската ММА школа?
- И друг път съм казвал, че в повечето ММА срещи между жени трудно може да се говори за голяма конкуренция. Все още няма достатъчно на брой подготвени състезателки във всяка категория. Равностойните срещи са малко. Примерно миналият път говорехме за Нунес и Шевченко, но такива мачове са рядкост. Поглеждайки във визитките на двете участнички, можеше да се направи прогноза за мач в пълни три рунда. Но Мара Борела приключи срещата за половин рунд, без да демонстрира невероятни способности. Затова пък бразилката Калиндра Фария показа ниво близко до нулевото: елементарно допуснато събаряне и елементарни грешки на земята.
За италианска школа е трудно да се говори без доста уточнения. Бойци с италиански имена и корени много, но повечето известни имена са родени в САЩ и са тренирали на различни места, така че да се направи обобщение е невъзможно. За тези, базирани в Италия: до преди няколко години нивото не беше особено високо, но сега местните ММА вериги: Magnum FC и Venator FC са едни от най-силните в Европа. Респективно нивото на бойците от Италия расте всеки ден.

Снимка 317407

Източник: GettyImages

Равенство в UFC - между Бенеил Дариуш и Еван Дънам. Какво е мнението ти за този двубой? С течение на битката Джо Роусън наречен Дънам "зомби", визирайки способността му да понася тежки удари, запазвайки самообладание, а защо не и съзнание.
- При такъв мач винаги може да изчислим, че някой от двамата състезатели е нанесъл с половин удар повече или е имал 5 секунди повече контрол над другия. Но ако няма значително предимство, аз съм "ЗА" такива срещи да бъдат обявявани за равни. В случая и двамата състезатели не изглеждаха изненадани след, като чуха съдийското решение. А определено в този мач имаше доста технически брак в действията и на двамата и не покриха критериите за сблъсък на високо ниво.

Коя беше "новината на вечерта" в Невада, според теб?
- Всеки има някакви предпочитания относно пикантни новини, но това което се очакваше е факт: "Ел Кукуи" отправи предизвикателство към Конър. И това измести от фокуса 11-ата поредна защита на Димитриъс Джонсън.

Основателна ли беше заканата на Фъргюсън към Макгрегър, който е шампион в дивизията със само един изигран мач в нея? Има ли шанс Тони срещу Конър? Защо?
- По тези въпроси можем да говорим много, но всъщност те се обобщават от обърнатия въпрос: "Има ли шанс Конър срещу Фъргюсън?". Силно се надявам този мач да се състои. Фъргюсън е безспорен фаворит, тъй като превъзхожда Макгрегър в повечето компоненти на боя. Изравнени са им възможности в юмручните удари и в тайминга, но Тони има превъзходство в ритниците, граплинга, рязкост на ударите, комплексност при преминаване от един стадий на боя в друг. За съжаление, Конър ще бяга от такава среща и статута му на маркетингова звезда ще му го позволи.

Снимка 317402

Източник: GettyImages