Мениджърът на някои от популярните бойци в България Христо Чапанов бе гост в студиото на ТОПСПОРТ.

Респондентът ни е едно от лицата на Real Pain. Клубът е организатор на редица бойни събития в страната, с участието на част от най-добрите състезатели у нас. Христо Чапанов сподели мнението си по редица въпроси, касаещи смесените бойни изкуства.

Снимка 457349

Източник: topsport.bg

Конкретен повод за гостуването му стана оповестяването на най-новия член на тима Георги Михайлов. Той ще защитава клубната емблема в тежка категория.

Снимка 456771

Източник: От Facebook

Предлагаме на вниманието ви основните опорни точки от разговора ни с нашия специален гост:

Започваме с последната новина, която разкрихте в клуба ви - новото попълнение Георги Михайлов. Какво можеш да ни кажеш за него, което няма да открием в наличната база данни за отделни състезатели? Категорията е тежка, което винаги е атрактивно. Предизвикахте обществеността в ММА за битка.

- Обичаме атрактивно да представяме състезателите и да им търсим противници. Такъв ни е стилът на клуба. Георги е състезател, който сега е започнал да тренира ММА, няма основен спорт. Трябва да уточня, че предизвикателството е не само към състезател, а и към треньор. Не да се срещне самият той с Георги, а да подготви състезател, който да се изправи срещу него. Идеята е състезателят отсреща също да няма основен спорт. За да се докажат и уменията на треньора, който трябва да подготви боец за всеки аспект на играта. Ако взема състезател, който е с основен спорт борба, ще бъде много трудно за съперника, тъй като борбата е много сериозен спорт и дава предимства. Дори да се ползват професионалисти при подготовката, нека този треньор го подготви навсякъде. Имаме име за съперник. Ще го обявим следващия месец. Не искам да го обявявам, преди да има готово събитие. Не е добре просто да се вдига шум, без конкретика. На практика подготовката на Георги започна преди шест седмици. Това беше началото. Чувства се по-комфортно в стойка. Като ученик е тренирал кикбокс.

Снимка 456777

Източник: От Facebook

Продължавате усилената си работа с Цветелин Гергинов. Какво предстои за него през следващата година?

- За момента Цветелин не се подготвя активно, защото работата не го позволява. Дават се дневни, нощни смени и е трудно. Затова за момента с него подготвяме Георги.

Поддържаш все така добри отношения с един от най-добрите ни бойци в категория до 93 кг - Калоян Колев. Как виждаш бъдещето му развитие? Целите пред него винаги са били високи.

- Калоян смени отбора, но това е нещо нормално, ако състезателят е преценил, че е дошло време за промяна. Той е най-добрият състезател в България до 93 кг. Аз лично нямам съмнения в това. Той ми сподели, че ще си почине известно време, защото за последните две години изигра доста срещи. За мен пред него бъдеще в България няма. Само и единствено в чужбина. 

Снимка 434383

Източник: Maxfight

Трудно ли е да бъдеш мениджър в толкова динамична сфера като ММА? Разполагаш и с известно международно "ноу-хау" в тази насока, предвид престоя ти в САЩ. Къде са основните разлики в менажирането на състезател у нас и в чужбина? А в какво, според теб, се състоят различията между начина на подготовка в страната и в САЩ, да речем, ако ги приемем за отправна точка?

- ММА е може би най-динамичният спорт в света. Нещата се променят ежедневно. Като стил на игра, начин на провеждане на галите, избиране на противници. Трябва да си постоянно "в час", за да може иновациите да се прилагат така, както би трябвало. 

Имаме няколко бойци, които пробиха на възможно най-висока сцена в ММА. Можем ли да се надяваме на повече подобни постижения? Имате ли стратегия в тази насока в Real Pain? Това ли е целта - срещи на най-високо ниво извън страната?

- Нашият клуб търси само сериозни изяви. Дори и в България, но най-вече в чужбина. На Калоян, да речем, още вторият му мач, след като започнахме с него, беше в най-голямата сръбска верига, срещу опонент, нокаутьор, който не беше побеждаван до момента. Един боец трябва да знае, че е най-добрият у нас, преди да излезе, за да играе в много сериозна верига зад граница. В чужбина е много по-различно всичко. Може да се правят опити за излизане навън в средни по сила вериги, но когато ще става дума за много тежка, трябва да си уверен, че в България си най-добрият.

Снимка 457350

Източник: topsport.bg

Какво е мнението ти за всичко, което успява да постигне Благой Иванов в UFC? А и въобще в професионалната си кариера.

- Освен това, че е много издръжлив, адреналинът по никакъв начин не му влияе на Благой. Или да кажа, че успява да го контролира по много добър начин. Той е такъв от самото начало. Откакто го познавам. Дори в самбото. Това му е една от най-силните страни, които много рядко се срещат у състезателите ни. Това му помага да си изиграва срещите и да минимализира грешките. 

Снимка 436189

Източник: "24 часа"

Как ти се струва идеята за съревнование между ММА клубовете в страната? Не става дума за тези в София конкретно, а за всички. Идеята на няколко пъти се прокрадваше, но така и не беше реализирана.

- И на мен ще ми бъде интересно да го видя, но надали ще се случи това. В България има голямо разделение между клубовете. А го има и това, че някои от състезателите в страната рядко се съгласяват да се изправят един срещу друг. Тези, които са на едно и също ниво. Това е основният проблем на ММА в България.

Какви са очакванията ти за предстоящата среща между Даниел Илиев и Деян Топалски? Дълго чакан реванш. А от чисто мениджърска гледна точка, как оценяваш забележителното израстване на Илиев в последните няколко години?

- Този мач се готвеше дълго време. Радвам се, че най-после се случва. Имаме си нашите пристрастия. Даниел взе много присърце спорта, в който се състезава. Започна да тренира много усилено. Той започна да играе с много силни противници. Това спомогна най-много за израстването му. Започна да излиза навън и да играе с много тежки съперници. Излезе в големия спорт и успява. Прогнозата ми е, че Даниел Илиев ще победи.

Даниел Илиев пред ТОПСПОРТ: Готов съм за победа на SFC 6, а Деян Топалски го очаква нокаут!

Даниел Илиев пред ТОПСПОРТ: Готов съм за победа на SFC 6, а Деян Топалски го очаква нокаут!

"Организацията на галавечерта през юни беше перфектна и изпипана до последния детайл"

Често се включваш и в тренировките на състезателите, като не просто участваш в заниманията, а даваш съвети и насоки на бойците ви. Има ли я тръпката у теб да станеш част самият ти скоро в някое от събитията у нас или зад граница?

- Не бих имал нищо против. Бяхме започнали да тренираме в тази насока. Работата сега обаче не го позволява. Работното ми време е такова, че вече нямаме време да се подготвим подобаващо.

Снимка 456773

Източник: От Facebook

Провеждате част от подготовката си в залата в Дианабад. Поддържате добри отношения с федерацията по борба. Можем да видим ваши представители на състезанията в този спорт в различни краища на България. Обратното също важи - гости на различни ММА събития с ваше участие са някои от популярните ни борци.

- Борбата е може би най-основният спорт в съвременния ММА. Състезателите в него са така развити и структурирани. По-лесно те могат да напреднат те в другите спортове, отколкото обратното. Голямото израстване на нашите състезатели се случи основно в средите на борбата. Ние използваме професионални състезатели при подготовката от всеки спорт. Защото няма как един треньор да е добър във всички. Ако максимум в два от тях е на много добро ниво, в другите няма да бъде. От борбата ни помагат приятели, които са световни, европейски шампиони, в граплинга работим само с професионалисти, в бокса, във всичко. За финалната подготовка трябва да се ползват само професионалисти.

Снимка 456775

Източник: От Facebook

Привърженик ли си на включването в различни ММА събития на популярни непрофесионалисти, с цел повишаване на рейтинга и смяташ ли, че това е нормален начин за допълнително промотиране на едно събитие?

- Това е направено с цел събиране на публика. Аз лично не бих го направил. Не ми се струва редно. Няма място в професионална ММА гала за такова нещо. Аз съм против това.

Пътуваш често за различни изяви на ваши бойци. В коя точка от света се работи най-професионално в ММА? А в бойните спортове, като цяло?

- В Америка. Категоричен съм. Бях и в Русия. Там е малко по-различен ММА. Но когато говорим за най-висшето ниво на смесените бойни изкуства, това е UFC. Там проверките за допинг са най-сериозни. Има разлика между състезател, който е в момента на стероиди и такъв, който не е. Там са най-добрите треньори, а и най-добрите спаринг партньори. Това се видя дори и при Хабиб. Той използваше предимно самбо похвати, когато опитваше да сваля съперника си на земята. Той държеше съперниците си през кръста, но изпитваше затруднения да свали някои от опонентите си. В "АКА" борбата му стана съвсем различна. В Америка го направиха добър борец.

Не мислиш ли, че има състезатели, треньори и специалисти, които биха се засегнали от подобно становище? Абдулманап конкретно, бащата на Нурмагомедов, произведе редица световни шампиони, част от които се реализираха изключително успешно в редица бойни вериги.

- Дагестанската е една от най-добрите школи. Но аз давам леко предимство на американската. Може би поради това, че съм бил там. Но в момента това е най-високото ниво в света. UFC. Лично аз смятам, че в България избирането на противници компроментира ММА. Случва се така, че виждаме силни срещу слаби съперници, което няма как да вдигне нивото на този спорт у нас. А в Америка конкуренцията е толкова голяма, че нямаш избор. Трябва да си много добър, за да успееш. Нашият клуб е много различен от останалите в страната. Ние не водим регулярни тренировки, нямаме база, а правим дурго - намираме състезател, който е атрактивен и преценяваме, че има голям потенциал, започваме с него и го подготвяме. Така работим ние.

Снимка 457348

Източник: topsport.bg

Какви са намеренията на клуба ви за следващата година? Да очакваме ли събитие, в което участие да вземат наши, но и чужди бойци?

- Възнамерявахме да проведем събитие преди Нова година, но не се получи. Девет мача от файт картата бяха отказани, някои едностранно, което провали събитието. Това беше причината то да не се проведе. Срещите бяха направени така, че състезателите да имат почти идентична статистика.

Снимка 456778

Източник: От Facebook