Мнозина считат, че Маркъс Рашфорд е най-добрият футболист в света. Това не е заради гола му срещу Пари Сен Жермен, донесъл победата на Манчестър Юнайтед във вторник. Не е и заради добрата си игра за Манчестър Юнайтед.

Маркъс Рашфорд се превърна в симсвол на борбата срещу детската бедност във Великобритания, докато британското правителство отказа да предоставя храна на уязвимите деца по време на ваканциите.

Рашфорд е един от най-отдадените активисти, що се отнася до кампанията за изхранване на хора с ниски доходи. Самият той многократно е разказвал, че семейството му се е възползвало от тази социална услуга, когато е бил малък.

22-годишният футболист успя да накара местния бизнес и местните органи на управление в Обединеното кралство да направят така, че нито едно дете да не остане гладно, когато училищата затворят.

Семействата с по-ниски доходи получават ваучери в общ размер 120 милиона паунда, за да могат да си осигурят топла храна. Рашфорд успя да събере 20 милиона паунда, за да предотврати края на кампанията. Над 1 милион деца във Великобритания продължиха да получават помощи и обяд в училище. За тези негови действия кралица Елизабет II го награди с орден на Британската империя.

През лятото и предвид пандемичната ситуация, в която се намира Великобритания, Рашфорд се изправи и се бори с правителството, за да удължи по време на летните ваканции достъпа до трапезариите за децата, които при затварянето на училищата няма къде да се хранят.

Той постигна този успех и министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън трябваше да отстъпи. Децата се хранеха през лятото, но разбира се, проблемът не свърши дотук. Краят на годината наближава, а заедно с това предстоят есенните и коледните празници. Общо около дванадесет седмици, в които децата, чиито родители преживяват делкатна ситуация, няма да имат достъп до храна.

Рашфорд пусна до политиците петиция, подписана от повече от 300 хиляди души, с молба тези деца да имат гарантиран достъп до училищното меню по време на ваканциите. Повече от 300 депутати отхвърлиха неговото предложение и казаха, че вече има достатъчно помощи, които страната дава на хората в затруднено положение.

Според данните, изложени от самия Рашфорд, във всеки клас на британското училище 9 от 30 деца, които живеят в бедност. Ето защо Рашфорд не спря, въпреки категоричното "не" на правителството.

Играчът на Манчестър Юнайтед си сътрудничи с "Fareshare", благотворителна мрежа, която помага за облекчаването на бедността във Великобритания, като допринася за събирането на повече средства за хранителните банки.