След като само преди по-малко от два месеца технологичният стартъп Uber съкрати около 400 свои служители, днес стана ясно, че американската компания ще остане с поне още толкова по-малко.

Компанията ще освободи 435 служители, пише Bloomberg. Причината - загубите на фирмата нарастват главоломно, което води до свиване на акциите.

Съкращенията през месец юли бяха главно в маркетинговия отдел на компанията. Тогава около една трета от служители на стартъпа загубиха работните си места.

Сегашните съкращения са в инженерния и продуктовия отдел. Съкратените работници представляват около 8% от всички служители на двете звена на фирмата.

Uber съкращава 400 служители заради посредствени резултати

Uber съкращава 400 служители заради посредствени резултати

Компанията освобождава 1/3 от маркетинговия отдел в световен мащаб

Uber излезе на борсата преди само четири месеца, но вече акциите се търгуват с около 25% под първоначалната цена на първичното ѝ публично предлагане. Миналият месец компанията регистрира най-големите си загуби досега - в размер на 5,24 милиарда долара. Тази седмица пък се очаква в Калифорния да се гласува трудов законопроект, който може рязко да промени условията при така наречената gig economy - система, при която постоянните работни позиции са често срещани и работодателите запълват тези места с независими работници на краткосрочни договори. Това от своя страна може да доведе допълнителни разходи на Uber.

"Не правим това за Wall Street. Правим го за Uber. Изключително важно е да прескочим ръба. Непрестанно се опитваме да се справяме по-добре", каза изпълнителният директор на технологичния стартъп Дара Косровшахи.

Към момента компанията има повече от 27 000 служители. Намеренията са фирмата дори да увеличи броя на работниците си в определени звена. В понеделник стана ясно, че Uber планира да наеме 2 000 души в Чикаго в рамките на следващите 3 години, които да са част от проекта Uber Freight - логистична услуга, която ще свързва товарни автомобили с пратки. Поради спадащите приходи от споделени пътувания, фирмата вижда в товарните превози потенциален растеж.

Uber губи по $57 милиона всеки ден

Uber губи по $57 милиона всеки ден

Компанията отчете най-голямата загуба в историята си, но най-разочароващ бе слабият ръст на приходите