Нов главен изпълнителен директор поема кормилото на американската Boeing. И той ще има тежката задача, да извади гиганта от кризата, в която се намира след катастрофите с модела 737 Max и последвалото му приземяване.

Дейвид Келоун е човекът, който ще замести досегашния директор на компанията Менис Мюленбург. Сега той ще бъде отговорен за изваждането на Boeing от тази трудна ситуация, в която се намира. Ако успее да го направи, той ще получи бонус пет пъти по-голям от основната му годишна заплата.

Според документи, подадени до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси, Келоун ще получава годишна заплата от 1,4 милиона долара като главен изпълнителен директор.

В допълнение в тях се посочва, че към тях той ще получава гарантиран бонус от 2,5 милиона долара, както и такъв от 7 милиона долара при "пълно връщане в експлоатация" на злощастния модел 737 Max.

Междувременно неговият предшественик Денис Мюленбург, който официално напусна поста си през тази седмица, получи опции на акции и други активи на обща стойност от 80 милиона долара, но не и компенсация.

С колко пари си тръгва изгоненият шеф на Boeing?

С колко пари си тръгва изгоненият шеф на Boeing?

Той няма да получи обезщетение за уволнението си, но сумата е доста прилична

Мюленбърг разполага с активи 29,4 милиона долара в опции. Заедно с това той разполага и с акции на стойност 4,3 милиона долара, както и други компенсации, включително за пенсия, на стойност 28,5 милиона долара.

Според съобщението на компанията, Мюленбърг ще загуби правата си върху други акции и опции на стойност $14,6 милиона.