"Не всички учители ще получат двойно увеличение на заплатите" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Парите ОП "Наука и образование" са размразени, но 100 млн. лв. отиват в друга програма

Не всеки учител ще получи обещаното от ГЕРБ двойно увеличение на заплатата си до 2021 г. Някои преподаватели ще получат 90% увеличение, други - работещи например с деца от уязвимите групи - 130%. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който вчера отчете свършеното за първата година от мандата си. Предизборното обещание на ГЕРБ бе за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на следващите 4 г. Точно така бе записано и в средносрочната бюджетна прогноза 2018-2020 г. - "удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата". В последната бюджетна прогноза - за 2019-2021 г., обаче вече фигурира по-коректен текст, че ще се удвои не заплатата, а средствата за възнаграждения.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Как западни компании привличат български шофьори", четем в "Капитал"

Превозвачи от Стара Европа отдавна се опитват да отнемат служителите на конкурентите си, а покрай идващите регулации на ЕК това се засилва

Докато Европейската комисия и част от страните членки предлагат на източноевропейските превозвачи нови правила със сериозни рестрикции, когато работят в Западна Европа (т.нар. пакет "Мобилност 1", срещу който българските превозвачи в момента протестират), западните им конкуренти вече се възползват от ситуацията.

От известно време по стъклата на камионите - собственост на компании от Източна Европа, спрели за почивка на паркинги в Белгия, Франция или Германия, се закачат листовки, с които шофьорите са приканвани да започнат работа за големи западни превозвачи. Кампанията тече от доста отдавна, т.е. тя не е пряко свързана само с обсъжданото ново законодателство, но според левия евродепутат Петър Курумбашев в последно време се е засилила.

Прочети още от " Капитал"

"Красимир Вълчев: Спираме безкрайното разкриване на нови факултети" е заглавиe от в. "24 часа"

Трябва да се откажем от откриването на нови факултети, специалности, професионални направления. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който направи анализ на година от работата на екипа си. В момента е време да се говори за развитие, което да добавя качество, да интензифицира научната дейност и да подобрява връзката с пазара на труда, убеден е министърът.

Има голям процент нерационално търсене на висше образование и ние се опитваме да го намалим чрез приема, обясни Вълчев. Направено е преструктуриране от професионални направления, за които има по-малко очаквано търсене на пазара на труда, към такива с по-високо търсене.

Увеличен е приемът в професионалните направления, които са приоритетни и в които има намалено търсене - инженерно-техническите, аграрните науки и др. Да се увеличат стимулите за включване в тези професионални направления, предлага Вълчев.

Още през 2016/2017 г. значително е намален приемът в икономика и администрация и управление.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Подкупната общинарка водела колеги на почивка от рушвети" четем във в. "Монитор"

Заловили я с 10 бона "почерпка" за уреждане на саниране, разследват я за още престъпления

Шефката на правния отдел на община "Подуяне", която бе задържана с 10 хил. лева подкуп, водела подчинените си на почивка, която пък й била "почерпка" от фирма, на която уредила обществена поръчка. Това стана ясно в сряда от думите на шефката на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова и директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Двамата отказаха категорично да назоват имената на задържаната, но според появилата се информация по-късно това била Лилия Геринска.

Данните по делото срещу нея сочат, че тя взела 10-те хил. лева от фирма, за да я побутне за спечелването на обществена поръчка за саниране. Стойността й била 2 млн. лева. За тези пари трябвало да се реновира цял блок в квартал "Подуяне". Имало данни, че чиновничката в общината получила преди това и други 5 хил. лева. Както първия транш, така и втория обаче не бил белязан от разследващите.

Геринска е задържана в "Овча купел" в момента на получаването на последните пари.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Финансисти: Кешът няма да изчезне", четем във в. "Стандарт"

Новият длъжник - мъж под 30 г. от Бургас, Стара Загора и Русе, харчи за автомобили и джаджи

Кешът няма да изчезне, въпреки все по-голямото навлизане на дигитализацията в разплащанията. Около тази теза се обединиха участниците в първия банково-финансов форум на списание "Мениджър" под надслов "Бъдещето на парите". "Никога няма да изчезнат хартиените пари. Ако всички се съгласим да ни чипират като кучета, ставаме дигитални. Но няма да можеш да изпиеш и чаша вода, без да те впишат в полицейския компютър", заяви финансистът Емил Хърсев. Според него обаче в момента сме свидетели на революция в развитието на парите, съпоставима със смяната на златно-кюлчевия стандарт като абсолютна мярка за вечна стока, която държи стойността си. Според Хърсев промяната ще се случи в следващите 10 години. Финтех революцията е завършила и не това е новото голямо нещо в бъдещето на парите, заяви още доцент Хърсев.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Лизингът на леки автомобили продължава да движи растежа в сектора", пише "Капитал"

Нарастването на този тип финансиране при домакинствата е с 49.4% за година

Лизингът на леки автомобили продължава да движи растежа в сектора и да се увеличава с двуцифрен темп. Домакинствата са тези, които осигуряват по-доброто представяне по отрасли. Силно първо тримесечие с двуцифрен ръст отбелязват новите сделки по лизингови договори. Годишният ръст на целия пазар е 9% към края на март, като вземанията по договори достигат общо 3.633 млрд. лв. Това показват данните на БНБ за дейността на лизинговите дружества за първото тримесечие на 2018 г.

Прочети още от " Капитал"

"Военните проекти поскъпнаха със 700 млн. лв. заради ДДС, пише в. "Сега"

Над 4 млрд. лв. ще струва купуването на самолети, бронирани машини и кораби

Военните проекти за нови самолети, бронирани машини и кораби ще поскъпнат с близо 700 млн. лв от първоначалните разчети и ще надминат 4 млрд. лв. Това стана ясно в сряда, когато правителството стартира първите два от проектите - за придобиване на нова бронирана техника за Сухопътните войски и на нов тип самолет за ВВС. Цената за тях трябваше да е 2.7 млрд. лв., но кабинетът я коригира на 3.2 млрд. лв. Причината е корекция в ДДС. Според Министерството на отбраната в края на 2016 г. е направена промяна в закона за ДДС, според която от 1 януари 2017 г. военните сделки вече се облагат с 20% данък.

Прочети още от в. "Сега"

"Няма дъно. Простите хора направо избиха рибата" пише в. "24 часа"

Въобще не е някаква тайна колко много са простите, невъзпитани, необразовани и неинформирани хора, но тази седмица простотията направо ни удави.

Ромчета люпят семки на пода в тролейбус. Абитуриент им прави забележка, а в отговор наркоман рецидивист с три присъди го намушква с нож. Всички останали в тролея си мълчат. Налягат си парцалите както по време на люпенето, така и след намушкването. За мен в тази история циганчетата не са виновни. Те просто не знаят какво трябва и не трябва да правят. Виновни са бездушните хора наоколо.

Прочети още от в. "24 часа"

"Всички вече гледат на България с по-добро око", пише в. "Стандарт"

- Господин Симеонов, днес предстои срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани. Какъв е политическият сигнал, който очаквате този форум да изпрати?

- Първият сигнал вече е изпратен. Това е, че такъв форум ще има. Разбира се, ще има и своите формалности, особено мнение на страни като Испания, но факт е, че ще се съберат на едно място. Сигналът е много силно потвърждаване на европейския ангажимент към съдбата на Западните Балкани и много силно поощрение към тях. Оттам нататък следващият сигнал, който е пратен е, че това е успех за самата България, която постави Западните Балкани в дневния ред. Усилената икономическа амбиция на Китай към Западните Балкани кара Европа да бъде тревожна. Засилената външнополитическа амбиция на Москва може би също кара Европа да бъде тревожна. Така да се каже, Европа и сама ще се сети за Западните Балкани, но е хубаво, че България тук се яви нещо като техен застъпник. Много хубав знак е, че тази среща може да роди документ от София и това ще стане нарицателно.

Прочети още от в. "Стандарт"