Още при своето пристигане в Разград Павел Върба беше уведомен, че амбициите на Лудогорец са трето участие в груповата фаза на Шампионската лига. В момента, когато тимът загуби от Мидтиланд, опитният наставник е заподозрял, че положението му не е добро.

Въпреки че Лудогорец стигна до групите на Лига Европа, Върба бе уволнен след загубата от Антверпен. "Просто в Разград искаха Шампионската лига", споделя 56-годишният треньор пред ежедневника "Мач Телеграф".

Г-н Върба, успокоявате ли се поне малко, тъй като сте най-дълго задържалия се чуждестранен треньор на Лудогорец?

- Чух нещо подобно. Треньорите в Лудогорец често се сменят. За последните 2 години са се сменили 4 души (б.р. - Пауло Аутуори, Антони Здравков, Стойчо Стоев и Станислав Генчев). Издържах 10 месеца, което тук не е обичайно. Собственикът искаше да играе в Шампионската лига, за съжаление, не изпълних задачата. Те имат най-високите амбиции. Ако не ги постигнат, са разочаровани и търсят други решения. Правили са го няколко пъти и уважавам решението им.

Преброени ли бяха дните ви след отпадането от Мидтиланд?

- По-скоро си мислех, че ако влезем в групите на Лига Европа, ще ме оставят да завърша групата. В българското първенство изоставаме с 2 точки от първия, но имаме и мач по-малко. Ако отборът го спечели, пак ще излезе на върха. От тази гледна точка смятах, че ще продължим да работим заедно.

Веднага след загубата от Мидтиланд ръководството ви повика на разговор. Какво ви казаха тогава?

- Аз смятах, че още тогава ще приключим своите отношения. Но от друга страна, вижте какви отбори играят постоянно в групите на Шампионската лига... Много от европейските клубове биха били много щастливи, ако участват редовно в Лига Европа, както го прави Лудогорец.

Съжалявате ли много, че няма да довършите мачовете от групата в Лига Европа и няма да се изправите срещу Жозе Моуриньо?

- Да, няма да водя отбора в мачовете с Тотнъм и ЛАСК Линц. Така че съжалявам, че няма да съм там. Това са напълно различни срещи от тези от първенството.

Какво се случи с вас в тези 10 месеца, в които бяхте начело на Лудогорец?

- Мисля, че особено подцених първата половина на годината, когато нямаше проблеми. Дойдох със своите асистенти в отбор, който имаше 5 точки преднина в първенството, а станахме шампиони с 13 точки пред втория. Но след това някои играчи напуснаха, отборът не беше подсилен навреме. Огромна грешка беше, че не настоявах пред ръководството за нови играчи.

 Да, но в крайна сметка дойдоха доста нови играчи?

- Дойдоха четирима от петимата интересни играчи. Жалко, че не пристигнаха през лятото, а когато сезонът беше започнал. Началото на престоя ми в Лудогорец беше отлично. Направихме страхотен лагер в Турция в началото на годината. След това започнахме силно първенството и започна пандемията.

С лош клуб ли се разделяте?

- Напротив! Със собственика си стиснахме ръцете. Клубът работеше много добре, докато аз бях треньор. В Разград условията са фантастични, отборът е много качествен. Никой друг клуб няма финансовата сигурност и състави като Лудогорец. Що се отнася до спортната страна, не мога да кажа дори и половин лоша дума.

Как виждате бъдещето? Иска те ли да отидете отново в чужбина или е по-вероятно да се върнете у дома?

- Сега искам да съм у дома на сто процента (смее се). Прекарах 10 месеца в България, само четири пъти се прибирах у дома. Веднъж пък жена ми беше при мен. Отдавна не съм виждал някои хора, наистина очаквам с нетърпение да се съберем заедно. Ще видим дали има оферта. Ако има, е важно и да ми допадне. Чувам много клюки около това къде ще отида. Ще видим какво ще стане.

Ако сега дойде интересно предложение, ще го одобрите ли?

- Всичко е въпрос на преговори. За това как трябва да изглежда съвместената ни работа и т.н. Нека не изпреварваме събитията.

Смята се, че сте фаворит за нов селекционер на Словакия?

- Не искам да говоря, защото никой не ми е дал официална оферта. Ако някой спекулира с някакви осем имена и аз съм сред тях, е същото като когато имате президентски избори и има осем кандидати в началото на изборите. Това са само спекулации във вестниците и не искам повече да говоря и да коментирам.